Επανεκκίνηση εργασιών με προβλήματα

Sep 26th, 2012

Καθημερινή, 26.09.2012

Του Θαναση Τσιγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το 2016 φαίνεται να απομακρύνεται ως έτος ολοκλήρωσης των εργασιών του μετρό της Θεσσαλονίκης. Η χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ειπωθούν αλήθειες γύρω από την κατασκευή του μετρό και να αποτυπωθεί η κατάσταση αδιεξόδου στην οποία έχει περιέλθει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής της Αττικό Μετρό Χρ. Τσίτουρας, όταν ρωτήθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων των εμπλεκόμενων φορέων, άφησε να εννοηθεί ότι αν το έργο δεν ήταν τόσο σημαντικό για την πόλη, το Δημόσιο θα είχε προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης.

Ο γ.γ. Δημοσίων Εργων Σ. Σιμόπουλος, που μίλησε στην ημερίδα, μετέφερε νότα αισιοδοξίας ανακοινώνοντας ότι η κοινοπραξία πιάνει και πάλι δουλειά τις επόμενες 2-3 εβδομάδες στο σταθμό της Ανάληψης. Οπως δήλωσε, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το έργο και θα ικανοποιήσει εύλογες απαιτήσεις του αναδόχου, και μάλλον θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθεί το ποσοστό προκαταβολής από 6% (έχει λάβει 42 εκατ.) σε 10% (20 εκατ. επιπλέον). Επίσης, έχουν υπογραφεί οι υπουργικές αποφάσεις για να εγκατασταθεί άμεσα ο ανάδοχος στα εργοτάξιο του Παπάφειου και της Ν. Ελβετίας (εκκρεμούσε η παραχώρηση), ενώ ΚΥΑ προβλέπει ότι στο Παπάφειο μπορεί να γίνει η εγκατάσταση πριν τελεσιδικήσει η απόφαση για αποζημίωση του ιδρύματος.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο αυτή τη στιγμή στη Β. Ελλάδα. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2006 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2012, ημερομηνία συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Λόγω αλλεπάλληλων καθυστερήσεων, κακού σχεδιασμού των απαλλοτριώσεων και των χώρων που έπρεπε να παραδοθούν για εργασίες, οικονομικής αδυναμίας του αναδόχου αλλά και αρχαιολογικών ανασκαφών (οι δαπάνες γι’ αυτές από 15 έφθασαν τα 90 εκατ.), το έτος ολοκλήρωσης έχει μετατεθεί επισήμως στο 2015 και ανεπισήμως στο 2016. Ο κ. Σιμόπουλος απέφυγε να αναφέρει ημερομηνία, αλλά επιφυλάχθηκε να δώσει απάντηση μέσα στον ερχόμενο μήνα, όταν η κυβέρνηση, που «σχεδιάζει ένα νέο χρονοδιάγραμμα που θα προβλέπει ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις του αναδόχου και του Δημοσίου», λάβει τις τελικές αποφάσεις της. Με τους σημερινούς ρυθμούς πάντως, το μετρό δεν θα είναι έτοιμο ούτε το… 2026 κατά τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Α. Τζιτζικώστα.

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας (ΑΕΓΕΚ, Impregilo, Ansaldo STS, Seli, Ansaldo Breda) Μ. Σίμας ανέφερε ότι «για άλλο έργο υπογράψαμε σύμβαση και άλλο κατασκευάζουμε. Εχουμε ματώσει αυτά τα χρόνια, εκτελούμε ένα έργο χωρίς κατασκευαστική αλληλουχία», ενώ ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις στην απόδοση των χώρων μετρούν δεκάδες μήνες (Ν. Ελβετία 53 μήνες, Βούλγαρη 54, Παπάφη 66 μήνες).

No comments yet.