Επιτέλους λύση για τα αρχαία

Jan 14th, 2014

Μακεδονία, 14.01.2014

Του Νίκου Ηλιάδη

Σε συμφωνία, έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο διαφωνιών και αντεγκλήσεων, φαίνεται να οδηγούνται Αττικό Μετρό και δήμος Θεσσαλονίκης για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη, η οποία έγινε στο υπουργείο Υποδομών, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εκπρόσωποι της Αττικό Μετρό Α.Ε. (Τσίτουρας, Κωνσταντινίδης) και υπηρεσιακοί παράγοντες. Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αθήνα. Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονταν συγκρατημένοι λέγοντας πως «και άλλες φορές είχε δηλώσει ο δήμαρχος ότι τα βρήκαμε, αλλά μετά άλλαξε στάση». Επιπλέον κύκλοι της Αττικό Μετρό Α.Ε. τόνιζαν ότι «δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για συμφωνία, καθώς τελικός κριτής όλων των εναλλακτικών λύσεων είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο».
Το ΚΑΣ πρόκειται να συνεδριάσει για το θέμα αυτό στις 28 Ιανουαρίου. Έως τότε οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη χθεσινή κατ’ αρχήν συμφωνία τους, ώστε στην κρίσιμη συνεδρίαση να εμφανιστούν με ενιαία γραμμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα η Αττικό Μετρό Α.Ε. θα στείλει στον δήμο τις τελικές προτάσεις της, τις οποίες παρουσίασε στη χθεσινή σύσκεψη προκειμένου να μελετηθούν διεξοδικά από την πλευρά του δήμου.

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ
Μιλώντας χθες στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε: «Δεν μπορώ να πω ψέματα, η πρόταση μου άρεσε, είναι κοντά σε όσα προβλέπει η μελέτη της ομάδας Παπακώστα – Αλεξοπούλου, με την οποία εμείς συμφωνούμε. Τώρα μένει να ξεκαθαρίσει αν θα γίνει μεταφορά και επανατοποθέτηση των ευρημάτων ή θα μείνουν στη θέση τους. Περιμένουμε επίσημα και εγγράφως το τελικό σχέδιο μέσα στην εβδομάδα για να τελειώνει αυτή η ιστορία. Ελπίζω στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ να έχουμε αίσιο τέλος». Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της Αττικό Μετρό Α.Ε. αλλά και κατά του κ. Σιμόπουλου, λέγοντας ότι «έτσι θα πάψουν οι φήμες ότι δήθεν ο δήμος είναι αυτός που μπλοκάρει τις εργασίες του μετρό». Συνέχισε, δε, λέγοντας πως «το πρόβλημα του μετρό δεν είναι ούτε τα αρχαία ούτε τα νέα, είναι τα χρήματα. Υπάρχουν ζητήματα οικονομικής φύσης που έχουν σχέση με την κοινοπραξία, στα οποία δεν έχω ρόλο να υπεισέλθω. Αλλά το πρόβλημα είναι εκεί, δεν είναι στον δήμο και στα αρχαία», τόνισε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
«Θέμα χρηματοδότησης του έργου δεν υπάρχει», σπεύδει να διευκρινίσει ο κ. Σιμόπουλος με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου. Εξηγεί ότι «οι πόροι για το έργο είναι διασφαλισμένοι» και πως το μόνο ζήτημα που υπάρχει είναι οι πέραν του αρχικού προϋπολογισμού απαιτήσεις της αναδόχου κοινοπραξίας οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. «Το θέμα αυτό όμως», εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος, «βρίσκεται στη διαιτησία.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, στις 17 Ιανουαρίου 2013, όταν το ΚΑΣ αποφάσισε την οριστική απομάκρυνση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον σταθμό της Βενιζέλου και την έκθεσή τους σε άλλο χώρο, ενδεχομένως στο στρατόπεδο Π. Μελά. Η απόφαση αυτή βρήκε αντίθετο τον δήμο, αλλά και μία σειρά φορείς (ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΑΠΘ κ.ά.), οι οποίοι εκπόνησαν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις χωρίς όμως να επέλθει συμφωνία. Κατόπιν αυτών, ο δήμος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του ΚΑΣ. Η προσφυγή επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα, αλλά μετατέθηκε για τις 5 Μαρτίου.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Η προτελευταία απόπειρα συνεννόησης έγινε στις 4 Δεκεμβρίου 2013 σε σύσκεψη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Τότε επιτεύχθηκε σύγκλιση αλλά όχι συμφωνία.
Η σύγκλιση αφορούσε την προσωρινή και όχι οριστική απομάκρυνση των αρχαιοτήτων, προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα οι αναγκαίες εργασίες και η εν συνεχεία επανατοποθέτησή τους σε ποσοστό τουλάχιστον 80%. Επίσης συμφωνήθηκε ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός να τοποθετηθεί περιμετρικά του σταθμού. Η διαφωνία αφορούσε κυρίως στο ότι η θέση των δύο κλιμακοστασίων περνούσε σχεδόν από το μέσον του αρχαιολογικού χώρου και τον διαιρούσε. Επιπλέον, προβλεπόταν τοποθέτηση γυάλινου δαπέδου πάνω από τις αρχαιότητες. Σε αυτά τα σημεία ο δήμος διαφωνούσε και ζητούσε επίμονα αλλαγές. Τελικώς, χθες, οι δύο πλευρές κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο εξής: τα κλιμακοστάσια μεταφέρονται στις άκρες του κελύφους του σταθμού, αφήνοντας ενιαίο τον αρχαιολογικό χώρο και χωρίς την τοποθέτηση γυάλινου δαπέδου. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι κυλιόμενες σκάλες να αναπτύσσονται από το επίπεδο που θα βρίσκεται αμέσως κάτω από τις αρχαιότητες. Από κει και πάνω, έως το επίπεδο του δρόμου, οι επιβάτες θα ανέρχονται από σταθερό κλιμακοστάσιο ή με ασανσέρ.
Όλα αυτά βεβαίως προϋποθέτουν την έγκριση εκ μέρους του αρμοδίου οργάνου που είναι το ΚΑΣ, το οποίο θα καθορίσει και τον τρόπο της προσωρινής απομάκρυνσης και συντήρησης των αρχαιοτήτων.

No comments yet.