ΕΣΠΑ: άλλο 1 δισ. δανεικά από ΕΤΕπ

Ελευθεροτυπία, 01.03.2011
Δάνειο 1 δισ. ευρώ για να πληρωθούν τα έργα του ΕΣΠΑ, αλλά και πιστωτικά κεφάλαια για μεγάλα έργα υποδομής (επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης και της Αττικής οδού, του αεροδρομίου Ηρακλείου, ενεργειακές επενδύσεις), που θα γίνουν με τη συμμετοχή ιδιωτών, θα χρηματοδοτήσει φέτος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στον απολογισμό του 2010 που έκανε χθες στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Πλούταρχος Σακελλάρης, προανήγγειλε την εκταμίευση εντός των επόμενων εβδομάδων 1 δισ. ευρώ για να καλύψει η Ελλάδα τη συνεισφορά της σε συγχρηματοδοτούμενα έργα. Ηδη, από τις 28 Δεκεμβρίου έχει δοθεί η προκαταβολή αξίας 500 εκατ. ευρώ του ίδιου δανείου (από πλευράς ΕΤΕπ ήταν διαθέσιμη από τον Ιούλιο, αλλά δεν την εκταμιεύει η κυβέρνηση), ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ που θα απομένουν υπολογίζεται να διατεθούν εντός του έτους.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ είπε ότι είναι δύσκολο το 2011 το ποσό που θα δοθεί συνολικά στη χώρα να φτάσει στις επιδόσεις του 2010, δηλαδή σε 3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πρόσθεσε, προχωρούν οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση νέων έργων, κυρίως υποδομών, που θα δοθούν και μέσω παραχωρήσεων, όπως το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο (Καστέλι), οι επεκτάσεις της Αττικής οδού και του μετρό Θεσσαλονίκης. Επίσης, αναφέρθηκε σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στη Ρόδο, στην κατασκευή αγωγού παροχής φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ στην Κοζάνη και υποθαλάσσια σύνδεση των Κυκλάδων με το δίκτυο της Κεντρικής Ελλάδας.

Επίσης, αναφέρθηκε στα δάνεια της ΕΤΕπ (και για κεφάλαια κίνησης) που θα δίνονται σε εταιρείες όχι έως 250 ατόμων, αλλά και σε πιο μεγάλες εταιρείες με προσωπικό έως 3.000 άτομα. Ακόμη, αναφορά έγινε στο ευρωομόλογο ανάπτυξης, δηλαδή στην έκδοση εταιρικών ομολόγων από εταιρείες ειδικού σκοπού, με τα οποία αναζητούνται κεφάλαια για επενδύσεις με χαμηλότερο επιτόκιο και την εγγύηση της ΕΤΕπ.

Share/Bookmark
Leave a Comment