Εσχατη προσπάθεια για το Μετρό Θεσ/νικης

Euro2day.gr, 17.09.2012

Του Φώτη Κόλλια
    
Εσχατη προσπάθεια για τη διάσωση του μετρό Θεσσαλονίκης θα καταβάλλει τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών. Θα προσπαθήσει μέσα στον Οκτώβριο να λύσει τις εκκρεμότητες με την κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ – Impregilo – Ansaldo TSF – SELI – Ansaldobreda που έχει αναλάβει το μπλοκαρισμένο έργο.

Στελέχη του υπουργείου δεν απέκλειαν προ ημερών την υποκατάσταση «προβληματικών» μελών της κοινοπραξίας, ενώ εφιαλτικό χαρακτηρίζεται το σενάριο επαναπροκήρυξης του έργου καθώς θα εμπλακεί σε κυκεώνα δικαστικών διενέξων.

Από το Σεπτέμβριο του 2003 που αποφασίστηκε επισήμως η δημοπράτηση του μετρό ως δημοσίου έργου έχουν περάσει εννέα χρόνια, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η γραμμή των 9,6 χιλιομέτρων με τους 13 σταθμούς.
 
Μέχρι σήμερα έχει παρέλθει το 95% του χρόνου που προέβλεπε η σύμβαση του Απριλίου 2006, αλλά έχει ολοκληρωθεί μόλις το 25% του έργου και οι δύο μετροπόντικες έχουν σταματήσει από την περασμένη Ανοιξη. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές κυβερνήσεις διαφημίζουν εδώ και χρόνια τις επεκτάσεις!

Η κοινοπραξία απαιτεί πρόσθετη προκαταβολή, ενώ έχει εγείρει απαιτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η σύμβαση. Στο υπουργείο βλέπουν θετικά την αύξηση της προκαταβολής από 6% (την έχει ήδη λάβει η κοινοπραξία) σε 10%, χωρίς να πιστεύουν πως μια τέτοια κίνηση θα λύσει με μαγικό τρόπο τα προβλήματα του μετρό Θεσσαλονίκης.

Share/Bookmark
Leave a Comment