ΕΤΕπ: Δάνειο 250 εκατ. € για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Jul 14th, 2009
Ναυτεμπορική, 14.07.09

Δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ για το Μετρό Θεσσαλονίκης χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΤΕπ .

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, και ο κ. Γιώργος Γιαννής, Πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Με την υπογραφή αυτής της δανειακής σύμβασης ολοκληρώνεται μια χρηματοδοτική διευκόλυνση συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, την οποία είχε εγκρίνει η ΕΤΕπ το 2005.

Το δάνειο της ΕΤΕπ χορηγείται για το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη διενέργεια δοκιμών και τη θέση σε λειτουργία της πρώτης φάσης του Μετρό Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει υπόγεια γραμμή δύο τροχιών μήκους περίπου 9,6 χλμ, 13 σταθμούς και ένα αμαξοστάσιο, υπηρεσίες επισκευών και συντήρησης, καθώς και όλα τα απαραίτητα ηλεκτρομηχανολογικά και σιδηροδρομικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του τροχαίου υλικού.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται επίσης συμπληρωματικές εργασίες, όπως εγκαταστάσεις στάθμευσης και μετεπιβίβασης, οι εκτροπές δικτύων κοινής ωφελείας και η κατάρτιση του προσωπικού. Η υπόγεια γραμμή θα εκτείνεται από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, στη δυτική είσοδο της πόλης, ως το νοτιοδυτικό της τμήμα.

Κατά την τελετή υπογραφής του δανείου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, δήλωσε τα εξής: «Αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερα ευτυχής που υπογράφω αυτό το δάνειο. Οι αστικές υποδομές και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών είναι βασική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για εμάς. Περίπου 15 χρόνια μετά το πρώτο μας δάνειο για το μετρό της Αθήνας, χορηγούμε αυτό το δάνειο για να υποστηρίξουμε την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης. Όπως και στην Αθήνα, το έργο θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων και το επιχειρηματικό κλίμα στην πόλη. Είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για ένα ακόμη έργο».

Tags:
No comments yet.