ΕΤΕπ: Χρηματοδοτήσεις για Καστέλι, Αττική Οδό, ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

Mar 1st, 2011
28.02.2011
capital.gr, 28.02.2011
Της Έφης Καραγεώργου

Η έκδοση ομολόγων έργου που αποτελεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για να «τρέξουν» μεγάλα έργα υποδομής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα συζητηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για ομόλογα τα οποία θα εκδίδονται από επιχειρήσεις μεγάλων έργων (έργα δικτύων, ενέργειας κτλ), με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όπως ανέφερε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης, τα ιδιωτικά κεφάλαια σήμερα είναι διστακτικά να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα και τα δημόσια κεφάλαια δεν επαρκούν.

Για το λόγο αυτό, η ΕΤΕπ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημιουργούν ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, για την κάλυψη ευρωπαϊκών αναγκών σε έργα υποδομής την επόμενη δεκαετία.

Επίσης, ο Π. Σακελλάρης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει τις χώρες της Β. Αφρικής (Τυνησία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Λιβύη) με 6 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία για έργα υποδομών.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι χρηματοδοτήσεις πέρυσι έφθασαν στο ιστορικό υψηλό των 3,2 δισ. ευρώ. Ο Π. Σακελάρης δεν δεσμεύτηκε για το ύψος της χρηματοδότησης για το 2011, ωστόσο όπως είπε, στις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ περιλαμβάνονται έργα όπως το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, η επέκταση της Αττικής Οδού και το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

Tags:
No comments yet.