Ετοιμη σε 4 χρόνια η γραμμή μετρό στη Θεσσαλονίκη

Nov 23rd, 2010
imerisia.gr, 23.11.2010
Του Λεωνίδα Λιάμη
Γ. Μαγκριώτης: Διασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου
Στο τέλος του 2014 ή το αργότερο στις αρχές του 2015 υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί και θα δοθεί σε χρήση η βασική γραμμή των 9,6 χλμ. του μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ με ταχείς ρυθμούς προχωρά και το πλάνο για την επέκταση του δικτύου προς την Καλαμαριά.

Τη σχετική εκτίμηση διατύπωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων, αμέσως μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε χθες με τους επιτελείς της Αττικό Μετρό» (που έχει τη διαχείριση του έργου) και με εκπροσώπους της νέας δημοτικής αρχής της πόλης, διευκρινίζοντας ότι η καθυστέρηση που έχει καταγραφεί έως σήμερα είναι της τάξης των 2,5 ετών, σε σχέση με το συμβατικό χρόνο περάτωσης του έργου.

Κονδύλια
«Η χρηματοδότηση τόσο για τη βασική γραμμή όσο και για την επέκταση προς την Καλαμαριά είναι διασφαλισμένη», είπε ο Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ ειδικά για τον ανατολικό κλάδο του πολεοδομικού συγκροτήματος ανέφερε πως έως την άνοιξη του 2011 θα δημοπρατηθεί η δεύτερη φάση του έργου.

Αν μάλιστα δεν υπάρξουν ενστάσεις ή άλλα προβλήματα, ο υφυπουργός εκτίμησε πως «είναι πολύ πιθανό στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2012 να έχουμε και τον ανάδοχο».Όσον αφορά στις επεκτάσεις του μετρό προς τα δυτικά επισήμανε ότι χρηματοδοτούνται και προωθούνται όλες οι απαραίτητες μελέτες, αλλά παραδέχθηκε ότι για το κατασκευαστικό κομμάτι «η χρηματοδότηση δεν είναι ακόμη διασφαλισμένη. Ωστόσο, δουλεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή και μαζί και με την ένταση της μελετητικής ωρίμανσής τους θα διασφαλίσουμε και τους πόρους».

Προς Τούμπα
Για την περίπτωση της επέκτασης προς την Τούμπα και την Χαριλάου, εξάλλου, κατέστησε σαφές πως «η απόφαση, πολιτικά, είναι ειλημμένη και ήδη έχει ελεγχθεί η χάραξή της από την πλευρά της ‘Αττικό Μετρό’ και των υπηρεσιών της. Η συγκεκριμένη γραμμή, όμως, δεν είναι ακόμη ώριμη μελετητικά και απαιτεί προετοιμασία και χρηματοδότηση».

Περαιτέρω ο υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων υποστήριξε πως εντός του 2011 θα ολοκληρωθεί η μεταφορά και της προϊσταμένης αρχής του μετρό στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα όπου βρίσκεται σήμερα, είτε με τη μορφή θυγατρικής, είτε ως αυτόνομη εταιρεία. Γνωστοποίησε ακόμη πως συμφωνήθηκε να συσταθεί μία κοινή επιτροπή μεταξύ της «Αττικό Μετρό» και του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου «να αντιμετωπίζονται άμεσα προβλήματα όπως αυτά που ανέκυψαν με το Παπάφειο, αλλά και εκείνα που ταλαιπωρούν τους καταστηματάρχες στα σημεία κατασκευής του μετρό, όπου έχει μειωθεί σημαντικά ο τζίρος τους».

Tags:
No comments yet.