Θέλουν οι Θεσσαλονικείς Μετρό;

Feb 22nd, 2013

Το Πρώτο Θέμα, 21.02.2013

Ρωτά απαντώντας ο υπουργός Πολιτισμού

Τη διακοπή των εργασιών κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, προανήγγειλε εμμέσως ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας. Τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θέτουν δίλημμα για το αν πρέπει αυτά να μετακινηθούν ή να παραμείνουν εκεί που ευρέθησαν οπότε θα χρειαστεί να αλλάξει η χάραξη της υπόγειας σήραγγας με κόστος που δεν μπορεί να καλυφθεί. Το θέμα έφεραν στη βουλή, με τη μορφή ερωτήσεων, οι Τάσος Κουράκης του ΣΥΡΙΖΑ και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης του ΚΚΕ.

«Τι επιλέγει κανείς, αν βρει άθικτο έναν αρχαίο οικισμό στις ανασκαφές για την κατασκευή ενός σταθμού του Μετρό, στο κέντρο μιας πόλης; Τη διατήρηση του οικισμού, με ενδεχόμενη ματαίωση της κατασκευής του σταθμού και επανασχεδιασμό του όλου έργου;

Ή τη μεταφορά των ευρημάτων για έκθεσή τους στην περιφέρεια της πόλης, με προτεραιότητα τις ανέσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής; Οι ανασκαφές του μετρό στην οδό Ελ. Βενιζέλου, αποκάλυψαν ένα σύνολο κτιριακών λειψάνων της πόλης του 4ου- 6ου μ.Χ. αιώνα, μαζί με το κεντρικό πλακόστρωτο της Μέσης Οδού των Βυζαντινών, της λεωφόρου Decumanos των Λατίνων.

Είναι «ένα εκπληκτικό εύρημα, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Καταστήματα εκείνης της εποχής δεν είχαμε βρει μέχρι σήμερα. Δεκάδες μικροαντικείμενα, δείχνουν μια διαχρονία στον τομέα της βιοτεχνίας. Δίπλα είναι η Παναγία Χαλκέων. Υποψιαζόμαστε όλοι βάσιμα ότι είναι συνέχεια μιας μακραίωνης ιστορίας…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουράκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού απάντησε πως «δεν υπάρχει πιο δύσκολη στιγμή για κάποιον που έχει την πολιτική ευθύνη να χειρίζεται ένα τέτοιο θέμα, από τη στιγμή που είναι υποχρεωμένος να υποτάξει την επιθυμία του στους κανόνες». Ο υπουργός πρόσθεσε πως «μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει από καμία πλευρά, μια επιστημονικά παραδεκτή λύση, που να καθιστά δυνατή τη συνύπαρξη και του σταθμού μετρό στη Βενιζέλου και του πράγματι εκπληκτικού αυτού μνημείου». Για να σημειώσει με νόημα πως «το δίλημμα δεν αφορά το υπουργείο Πολιτισμού. Είναι δίλημμα της ίδιας της πόλης. Να προχωρήσει το έργο, ή να ματαιωθεί;»

No comments yet.