Θεσσαλονίκη:«Παγώνουν» οι ανασκαφές του μετρό

Αγγελιοφόρος, 20.02.2010

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

«Βάλτωσαν» οι αρχαιολογικές ανασκαφές του μετρό, λόγω έλλειψης χρημάτων! Σήμερα, όχι μόνο δεν μπορεί να μπει δεύτερη βάρδια αρχαιολόγων, προκειμένου να επιταχυνθεί το ανασκαφικό έργο, αλλά ούτε καν στέγαστρα στα σκάμματα!

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Α», το κονδύλι για τις ανασκαφές έχει εξαντληθεί. Στο πρόβλημα υπάρχει λύση, καθώς μπορούν να μετακινηθούν χρήματα από τα απρόβλεπτα (πρόκειται για ένα ποσό το οποίο προϋπολογίζεται σε κάθε έργο, ώστε να καλύπτονται οι απρόβλεπτες δαπάνες που εμφανίζονται κατά την πορεία του).

Η διεύθυνση μετρό Θεσσαλονίκης φέρεται να ζήτησε τη μετακίνηση 10 εκατ. ευρώ από τα απρόβλεπτα στο κονδύλι των αρχαιολογικών ερευνών, αλλά η διοίκηση της «Αττικό Μετρό» στην Αθήνα ενέκρινε μόνο τα μισά. Ως αποτέλεσμα, έχει ξεσπάσει νέα κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η μεν Θεσσαλονίκη φαίνεται να υποστηρίζει ότι τα 5 εκατ. ευρώ δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες και να επιταχυνθούν οι εργασίες, που είναι το ζητούμενο. Η δε Αθήνα φέρεται να λέει ότι τα χρήματα μπορούν, σε πρώτη φάση, να ξεκολλήσουν τις διαδικασίες.

Το αποτέλεσμα είναι μέχρι και σήμερα να μην έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις που δόθηκαν στη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη, την 1η Φεβρουαρίου. Τότε η κ. Μενδώνη είχε δεσμευτεί για επιτάχυνση των ανασκαφών, υπήρξε όμως δέσμευση και από τη Διεύθυνση Μετρό της Θεσσαλονίκης για την τοποθέτηση δεύτερης βάρδιας αρχαιολόγων, αλλά και για πρακτικά ζητήματα, όπως είναι η τοποθέτηση τέντας στα σκάμματα.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μετρό Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Γαλούσης, εκφράζει στον «Α» την αγανάκτησή του για «την αδιαφορία, τη ραθυμία και την ολιγωρία της διοίκησης της «Αττικό Μετρό» να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, με αποτέλεσμα το μετρό της Θεσσαλονίκης να βαλτώνει».

Share/Bookmark
Leave a Comment