Θεσσαλονίκη:Στάση… Αλλατίνη για το μετρό

Mar 13th, 2010
Αγγελιοφόρος, 13.03.2010

Της Ντόνιας Κανιτσάκη

Σε… αδιάβατο δρόμο θα μετατραπεί η οδός Αλλατίνη, στην περιοχή της Νέας Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη, σε μήκος περίπου 400 μέτρων, για τον επόμενο ενάμιση χρόνο! Οι εργασίες κατασκευής του μετρό θα γίνουν η αιτία να κλείσει για τα αυτοκίνητα η οδός Αλλατίνη, από τη συμβολή της με την οδό καθηγητή Ευρυγένη Δημητρίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Αθανάσιου Κανελλόπουλου.

Οι εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, μετά από ενημέρωση που γίνεται στους περίοικους αυτό το χρονικό διάστημα για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν, από τη Διεύθυνση Μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ».

Συγκεκριμένα, αρχικά θα πραγματοποιηθούν παρακάμψεις των καλωδίων και των αγωγών των οργανισμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, αέριο, ύδρευση και αποχέτευση), ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και αρχαιολογική έρευνα. Μετά την ολοκλήρωση των λεγόμενων πρόδρομων εργασιών, θα κατασκευαστεί με ανοιχτό όρυγμα σήραγγα.

Πρόκειται για σήραγγα πρόσβασης στο αμαξοστάσιο του μετρό, στην Πυλαία, μετά τον τερματικό σταθμό του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά, στη Νέα Ελβετία. Η κατασκευή του τμήματος αυτού δεν μπορεί να γίνει με μετροπόντικα, διότι η σήραγγα στο συγκεκριμένο σημείο θα βρίσκεται σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους. Κι αυτό καθώς οι συρμοί, σταδιακά, από τα έγκατα της γης θα βγαίνουν στην επιφάνεια προκειμένου να φτάνουν στο αμαξοστάσιο, που θα είναι επίγειο.

Οι πρόδρομες εργασίες υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν περίπου έξι μήνες, ενώ η κατασκευή της σήραγγας περίπου ένα χρόνο.

Στάθμευση

Τόσο οι πρόδρομες εργασίες όσο και η κατασκευή της σήραγγας με τη μέθοδο του ανοιχτού ορύγματος θα σημάνουν το κλείσιμο της οδού Αλλατίνη για τα αυτοκίνητα. Θα υπάρχει, όμως, πρόσβαση για τους πεζούς, ενώ προβλέπεται και δίοδος για αυτοκίνητα έκτακτων αναγκών.

Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, έχει να κάνει με τις πιλοτές και τα υπόγεια γκαράζ των παρακείμενων πολυκατοικιών, που, ουσιαστικά, θα καταργηθούν, αφού τα αυτοκίνητα των ενοίκων δε θα έχουν πρόσβαση.

Στο πρόβλημα αυτό, όμως, δόθηκε λύση, καθώς σε απόσταση αναπνοής από τις πολυκατοικίες έχουν εξασφαλιστεί οικόπεδα τα οποία θα διατεθούν για τη στάθμευση των αυτοκινήτων. Οι σχετικοί χώροι πρόκειται πολύ σύντομα να διαμορφωθούν κατάλληλα, ώστε οι κάτοικοι της οδού Αλλατίνη να μη χάσουν τις θέσεις στάθμευσης που έχουν σήμερα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν εργασίες και στο σταθμό του μετρό Πατρικίου, στην περιοχή της οδού 25ης Μαρτίου.

Tags:
No comments yet.