Θεσσαλονίκη: Ευθύνες στην ανάδοχο για καθυστερήσεις στο μετρό

Express.gr, 26.05.2012

 

ΕΥΘΥΝΕΣ στην ανάδοχο κοινοπραξία επιρρίπτει η Αττικό Μετρό, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στο έργο της Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως αναφέρει, ο ανάδοχος τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειώσει σημαντικά τις κατασκευαστικές του δραστηριότητες, παρόλο που υπάρχουν πολλά μέτωπα εργασίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αττικό Μετρό, «το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης δημοπρατήθηκε με προμελέτη, με το σύστημα μελέτη – κατασκευή. Στις περιπτώσεις αυτές έργα υπόγεια και πολυσύνθετα, όπως είναι η δημιουργία εξαρχής ενός συστήματος μετρό σε πυκνοδομημένη αστική περιοχή, έχουν μεγάλη περίοδο ωρίμασης των μελετών και αντιμετώπισης των τεχνικών και άλλων προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την εξέλιξη του έργου. Αρκετές είναι οι τροποποιήσεις στις θέσεις και στη μέθοδο κατασκευής των σταθμών που κρίθηκαν αναγκαίες κατά την εξέλιξη του έργου και μετά την εκπόνηση των οριστικών μελετών».

Σήμερα τα ΤΒΜ («μετροπόντικες») βρίσκονται μέσα στο χώρο του σταθμού «Ανάληψη» επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή του σταθμού προκειμένου να προχωρήσουν περαιτέρω σύμφωνα με τη συμβατική λύση. Η μεταφορά των ΤΒΜ σε άλλο χώρο δεν προβλέπεται στη σύμβαση. Επίσης ουδέποτε τέθηκε στην Αττικό Μετρό ΑΕ αίτημα μεταφοράς των ΤΒΜ σε χώρο στο Καλοχώρι.
Η «κρίσιμη» δραστηριότητα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η αρχαιολογική ανασκαφή, κυρίως στον σταθμό «Aγ. Σοφία».
Η Αττικό Μετρό υποστηρίζει πως «η ανάδοχος κοινοπραξία τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειώσει σημαντικά τις κατασκευαστικές της δραστηριότητες, παρόλο που υπάρχουν πολλά μέτωπα εργασίας που επιτρέπουν μεγάλη ανάπτυξη των εργασιών και αντίστοιχα της απορρόφησης των εξασφαλισμένων κονδυλίων του έργου, με την αιτιολογία της χρηματοδοτικής δυσκολίας από πλευράς της. Η Αττικό Μετρό πλήρωνε και πληρώνει εντός του συμβατικού χρόνου τους λογαριασμούς του έργου».

Share/Bookmark
Leave a Comment