Θεσσαλονίκη: Το μετρό επεκτείνεται

Nov 13th, 2011

madata.gr, 13.11.2011

Εν αναμονή της οριστικής δημοπράτησης, που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, παρουσιάζεται σήμερα, στο δημοτικό συμβούλιο, το έργο της επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά.

Η παρουσίαση θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, μετά μάλιστα και το «πράσινο φως» που άναψε πρόσφατα η Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΕΚΑ για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση 425 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες κατασκευής της πρώτης επέκτασης του μετρό, μέσω της οποίας υπολογίζεται ότι θα μετακινούνται καθημερινά περί τους 90.000 επιβάτες, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2012, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν προσφυγές και ενστάσεις. Το έργο υπολογίζεται ότι θα λειτουργεί μέσα στο 2016, ενώ σημαντικό είναι ότι δεν αναμένονται αρχαιολογικά ευρήματα στη φάση κατασκευής, σύμφωνα τουλάχιστον με τις γνωματεύσεις των εφοριών αρχαιοτήτων, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις.

Η διαδικασία της προεπιλογής του αναδόχου έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η τελική δημοπράτηση, στην οποία παίρνουν μέρος τέσσερις κοινοπραξίες που απέμειναν μετά την πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Η διαδρομή

Η επέκταση έχει μήκος περίπου 4,8 χιλ. Ξεκινά από το σταθμό «Πατρικίου», τον ενδέκατο, κατά σειρά, της βασικής γραμμής του μετρό. Το έργο περιλαμβάνει δύο σήραγγες μονής τροχιάς και πέντε σταθμούς: «Νομαρχία» (πρόκειται για προσωρινό όνομα), «Καλαμαριά», «Αρετσού», «Νέα Κρήνη» και «Μίκρα».

Ο σταθμός «Νομαρχία» θα βρίσκεται απέναντι από τη Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος, υπογείως των οδών Β. Ολγας και Μητροπολίτου Κυδωνιών. Ο σταθμός «Καλαμαριά» θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιγαίου, Μεταμορφώσεως και Πόντου. Ο σταθμός «Αρετσού» θα βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο του «Αριστοτέλη», στο τέλος της οδού Πόντου και στην Αγίου Νικολάου. Ο σταθμός «Νέα Κρήνη» θα βρίσκεται στη συμβολή της επέκτασης της οδού Πόντου με τη Βρυούλων και ο σταθμός «Μίκρα» θα βρίσκεται στη γωνία της επέκτασης της οδού Πόντου με την οδό Ανδρέα Παπανδρέου, πριν από το γήπεδο του Ηρακλή. Από το σταθμό «Μίκρα» θα φεύγει μελλοντικά νέα επέκταση του μετρό προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Η παρουσίαση στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς, στην οποία δίνεται πανηγυρικός τόνος, θα γίνει από τον Γιάννη Μαγκριώτη, τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστο Τσίτουρα, και το διευθυντή της διευθύνουσας υπηρεσίας μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό», Γιώργο Κωνσταντινίδη.

No comments yet.