Θρασύς ο θεσσαλονικιός μετροπόντικας

Sep 4th, 2008
Ελευθεροτυπία, 04.09.08

Ακόμη δεν άρχισαν οι ανασκαφές για το Μετρό Θεσσαλονίκης και η εταιρεία, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους, αρνείται να διαθέσει χώρο για την αποθήκευση των αρχαίων που αποκαλύπτονται στα σκάμματά του. Έφθασε μάλιστα να απειληθεί με μετάθεση η προϊσταμένη της ΙΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Λίλλιαν Αχειλαρά, γιατί τους δήλωσε ότι αδυνατεί να φυλάξει ένα τέτοιο πλήθος ευρημάτων, όπως η ίδια είπε προχθές στο ΚΑΣ.

Ενα από τα τέσσερα χρυσά ελληνιστικά στεφάνια που βρέθηκαν στις εργασίες διάνοιξης του μετρό στη Θεσσαλονίκη
«Μέχρι στιγμής έχουμε σκάψει 1.414 τάφους και ήδη αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα αποθήκευσης των ευρημάτων. Πού να δείτε τι θα βγει αν κατεβούμε σε βάθος 8 μ. και αρχίσουμε να σκάβουμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης…» επισήμανε στα μέλη του Συμβουλίου η κ. Αχειλαρά, όταν αποφάσισαν με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας τη διάλυση των περισσοτέρων τάφων που βρέθηκαν στον σταθμό Συντριβανίου και τη μεταφορά τεσσάρων από αυτούς, που μετά την κατασκευή του σταθμού θα επιστρέψουν ως έκθεμα.

Οι συγκεκριμένοι τάφοι κρίθηκαν διατηρητέοι γιατί ήταν πλούσια κτερισμένοι και επιμελημένοι. Εντός αυτών βρέθηκαν τα δύο χρυσά στεφάνια.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι υποχρεωμένο από το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με την αρχαιολογική υπηρεσία του ΥΠΠΟ να μεριμνήσει για την ασφαλή φύλαξη των ευρημάτων. Γι’ αυτό το ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα την αποδόμηση των τάφων ώστε να διευκολυνθεί η άμεση εγκατάσταση του μετροπόντικα, που ζητούσε το μετρό και να φανεί στους Θεσσαλονικείς ότι άρχισαν επιτέλους τα έργα, ώστε να μη διαμαρτυρηθούν εν όψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Έθεσαν όμως ως όρο την εξεύρεση χώρου για τη στέγαση των τάφων που θα απειληθούν αν παραμείνουν στο ύπαιθρο τον χειμώνα.

Tags:
No comments yet.