Ιδού ο πρώτος μετροπόντικας!

Aug 2nd, 2007
Αγγελιοφόρος, 28.07.07

Ετοιμος να τρυπήσει τα έγκατα της γης είναι ο μετροπόντικας της Θεσσαλονίκης. Η μηχανή εκσκαφής που φέρνει την κατασκευή του μετρό πιο κοντά από ποτέ παραδόθηκε την Τετάρτη στην «Αττικό Μετρό» και την ανάδοχο κοινοπραξία του έργου και τις επόμενες εβδομάδες θα φτάσει την πόλη. Η παράδοση του μετροπόντικα έγινε από την κατασκευάστρια εταιρία στο Schwanau της Γερμανίας, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της, παρουσία εκπροσώπων της «Αττικό Μετρό» και των συμμετεχουσών στην ανάδοχο κοινοπραξία εταιριών, με επικεφαλής την ΑΕΓΕΚ. Στη φάση της συναρμολόγησης είναι και ο δεύτερος, δίδυμος μετροπόντικας, ο οποίος θα παραδοθεί σε δύο μήνες. Το κόστος των δύο μηχανημάτων ανέρχεται σε 15.000.000 ευρώ.

Τα χαρακτηριστικά

Το… «τρωκτικό» που θα κατασκευάσει μία από τις δύο παράλληλες σήραγγες του μετρό Θεσσαλονίκης έχει διάμετρο 6,19 μέτρα και το μήκος του φτάνει τα 90 μέτρα. Η σήραγγα που θα κατασκευάσει ο μετροπόντικας θα έχει διάμετρο 5,3 μέτρα. Δεν έχει διευκρινιστεί πάντως ακόμη αν το παραδοθέν TBM (όπως ονομάζονται τα μηχανήματα κατασκευής σηράγγων) είναι ο «Κάσσανδρος» ή η «Θεσσαλονίκη», όπως έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι τα ονόματα των δίδυμων μηχανημάτων. Το βάρος του φτάνει τους 42,5 τόνους.

Oι δίδυμοι μετροπόντικες της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι θα σκάβουν καθημερινά, κατά μέσο όρο, 10 μέτρα σήραγγας, όμως η ταχύτητα αυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη, κάτι που εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους. Για τη διάνοιξη του συνολικού μήκους των σηραγγών, δηλαδή για τα 7,5 χλμ., έχει υπολογιστεί ότι θα χρειαστούν 30 μήνες. «Είμαστε ευτυχείς που για μια ακόμη φορά παραδίδουμε στην Ελλάδα TBM. Η συνεργασία μας μέχρι σήμερα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, κάτι που αποδείχτηκε και στις γραμμές της Αθήνας», δήλωσε κατά την υπογραφή παράδοσης ο αρχιμηχανικός της Herrenknecht, Γκούντερ Ρίχτερ. Την ικανοποίησή τους από τη συνεργασία καθώς και την αποτελεσματικότητα των μηχανών εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της «Αττικό Μετρό» και της κοινοπραξίας.

Από το Φεβρουάριο

O μετροπόντικας θα παραμείνει στη Γερμανία, στις εγκαταστάσεις της Herrenknecht, για έξι εβδομάδες και μετά θα αρχίσει το ταξίδι του για τη Θεσσαλονίκη. Το τεράστιο μηχάνημα θα αποσυναρμολογηθεί, θα φορτωθεί σε φορτηγίδες και θα οδηγηθεί μέσω του Ρήνου σε λιμάνι, από όπου θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα παραληφθεί από νταλίκες και θα μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπου θα παραμείνει ώσπου να αρχίσει η διάτρηση του υπεδάφους της πόλης για τη δημιουργία της σήραγγας. Υπολογίζεται ότι, αν όλα πάνε καλά, ο μετροπόντικας θα πιάσει δουλειά περίπου το Φεβρουάριο. «Αν όλα γίνουν όπως τα υπολογίζουμε, ο μετροπόντικας θα αρχίσει να δουλεύει κάτω από την επιφάνεια του εδάφους από το Φεβρουάριο και για 30 μήνες», εκτιμά ο εκπρόσωπος και μέλος δ.σ. της «Αττικό Μέτρο», Ευάγγελος Κολώνιας. Εκ μέρους της ΑΕΓΕΚ, κύριου μέλους της αναδόχου κοινοπραξίας, ο Μιχάλης Σίμας, διευθύνων σύμβουλος, τόνισε ότι η τεχνογνωσία και η εμπειρία για την κατασκευή του μετρό στην Ελλάδα υπάρχει και το έργο της Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει, εκτός απροόπτου, πολύ γρήγορα.

Την ίδια ώρα, υπό κατασκευή είναι ο δεύτερος μετροπόντικας της Θεσσαλονίκης, που είναι πανομοιότυπος με τον πρώτο και θα κατασκευάσει τη δεύτερη, παράλληλη σήραγγα. Να θυμίσουμε ότι στη Θεσσαλονίκη θα κατασκευαστούν δύο παράλληλες σήραγγες για την κάθε κατεύθυνση του μετρό (κάτι που δεν έγινε στην Αθήνα, όπου η σήραγγα των δύο συρμών είναι κοινή), οι οποίες θα συνδέονται μόνο στους σταθμούς. Το δεύτερο TBM θα παραληφθεί από την «Αττικό Μετρό» και την κοινοπραξία σε δύο μήνες.

Aπό τη Ρώμη

Εξάλλου, καθ οδόν από τη Ρώμη είναι δύο ειδικά μηχανήματα τα οποία θα κατασκευάσουν τους διαφραγματικούς τοίχους στους σταθμούς του μετρό. Τα μηχανήματα ονομάζονται υδροφρέζες και έχουν τη μορφή μεγάλου γερανού. Oι Θεσσαλονικείς θα δουν την πρώτη υδροφρέζα στο τέλος Αυγούστου, στο σταθμό της Βενιζέλου και τη δεύτερη στις αρχές Oκτωβρίου, στο σταθμό της Αγίας Σοφίας. Τις υδροφρέζες μεταφέρουν οδικώς από την ιταλική πρωτεύουσα 27 νταλίκες.

Tags:
No comments yet.