Και πάλι για το μετρό!

Αγγελιοφόρος, 24.2.2013

Του Τραϊανού Χατζηδημητρίου

Ενας ιδιότυπος εμφύλιος διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες. Επίδικο αντικείμενο η διατήρηση ή μη των αρχαίων ευρημάτων και ιδιαίτερα της Μέσης Οδού, που βρέθηκαν τρία μέτρα κάτω από το οδόστρωμα στο σταθμό της Βενιζέλου. Οι ειδικοί τεχνικοί επιμένουν ότι δεν είναι δυνατόν να μην κατασκευαστεί ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό. Αυτό θα σημάνει επανασχεδιασμό από την αρχή των δύο γειτονικών σταθμών, της πλατείας Δημοκρατίας (Βαρδάρι) και της Αγίας Σοφίας, και πιθανότατα προσβολή των όρων της εργολαβικής σύμβασης από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, που θα ζητήσει τρελές αποζημιώσεις και πιθανότατα θα δικαιωθεί. Το έργο έτσι κυριολεκτικά κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Και είναι παράταιρο να ακούγεται η θέση να μη γίνει ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό από θεσμικά χείλη, όχι αρχαιολόγων, που θα ήταν αποδεκτό ή φυσιολογικό -παρεπιμπτόντως επιμένουν ότι με το διάλογο μπορεί να βρεθεί βέλτιστη λύση- αλλά τεχνικών, αντιδημάρχου με αντίστοιχες αρμοδιότητες στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Λύση υπάρχει. Ενα τμήμα της Μέσης Οδού να μείνει εκεί όπου ανασκάφηκε και να εκτίθεται σε προθήκη στα μάτια των επιβατών. Πόσο και ποιο; Οσο επιτρέπουν οι τεχνικές συνθήκες του έργου, με επιλογή των αρχαιολόγων. Το μεγαλύτερο τμήμα μαζί με τα άλλα ευρήματα να αναστηλωθεί, όπως ακριβώς βρέθηκε, πίσω ακριβώς από το άγαλμα του Βενιζέλου, λίγες δεκάδες μέτρα δηλαδή πιο πέρα από εκεί όπου βρέθηκε. Σαφώς υπάρχει αλλοίωση της ιστορικής πραγματικότητας, αλλά δεν είναι τέτοια που θα «πετούσε» τα ευρήματα σε ένα απομακρυσμένο σημείο π.χ. στρατόπεδο Παύλου Μελά. Θα είναι επιπλέον άμεσα επισκέψιμα σε όλους τους πολίτες, μπροστά από ένα στέγαστρο που μπορεί να κατασκευάσει η «Αττικό Μετρό». Την πρόταση αυτή επίσης καταθέτει στο σημερινό ρεπορτάζ του «ΑτΚ» (σελίδες 38-39) άλλος αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι κακό να υπάρχουν πολλές απόψεις. Είναι κακό όμως στο όνομα της υποστήριξης απόψεων να κινδυνεύσει η πόλη να μείνει χωρίς το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ, που θα της προσφέρει, όταν ολοκληρωθεί, ένα σύγχρονο μέσο μαζικής μεταφοράς.

 

Share/Bookmark
Leave a Comment