Καταργούν τώρα το αμαξοστάσιο στην Πυλαία και τους σταθμούς «Βούλγαρη» και «Νέα Ελβετία»

Jan 11th, 2011
Ελευθεροτυπία, 11.01.2011
Του Σ.Αποστολάκη
Την κατασκευή ενός αμαξοστασίου στη Μίκρα αντί των δύο του αρχικού σχεδιασμού προτείνει η «Αττικό Μετρό Α.Ε.» στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Με την κατάργηση του αμαξοστασίου Πυλαίας εξοικονομούνται 150 εκατ. ευρώ. Αυτό δήλωσε χθες ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης.

«Διερευνούμε τα περιθώρια εξορθολογισμού της γραμμής του μετρό, που ξεκινάει από το ΝΣΣ και, με τα ίδια χαρακτηριστικά, τα ίδια οχήματα, τις ίδιες προδιαγραφές, θα φτάνει στη Μίκρα, ώστε να κάνουμε καλύτερο το έργο, πιο λειτουργικό, με μικρότερο κόστος», δήλωσε ο Γ. Μαγκριώτης. «Υπάρχουν ορισμένοι ανορθολογισμοί που πρέπει να διορθωθούν, και κάποιοι αφορούν και τα αμαξοστάσια», πρόσθεσε.

Ο υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ διαβεβαίωσε ότι δεν καταργούνται σταθμοί της βασικής γραμμής του μετρό, αλλά υπάρχει «θέμα ορθολογικής διαχείρισής τους». Παρ’ όλα αυτά με την κατάργηση του αμαξοστασίου της Πυλαίας καταργούνται στην ουσία οι δύο σταθμοί από το σταθμό «Πατρικίου» μέχρι το αμαξοστάσιο. Είναι οι σταθμοί «Βούλγαρη» και «Νέα Ελβετία».

Η επέκταση προς Καλαμαριά, όπως ήταν προγραμματισμένο, θα ξεκινήσει από το σταθμό «Πατρικίου» και, χωρίς το αμαξοστάσιο Πυλαίας, οι δύο σταθμοί βρίσκονται εκτός της γραμμής που ξεκινά από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και φτάνει ώς τη Μίκρα. Η σκέψη είναι οι περιοχές αυτές να εξυπηρετηθούν από την επέκταση προς την Τούμπα, που θα ξεκινάει από το Πανεπιστήμιο, θα διέρχεται από την Τούμπα και τη Χαριλάου και θα τελειώνει στη Νέα Ελβετία.

Σύμφωνα με τον Γ. Μαγκριώτη, η κατασκευή του μετρό είναι διασφαλισμένη μέχρι και την Καλαμαριά και μέχρι το τέλος του 2014 ή εντός του 2015 θα υπάρχει μία γραμμή που θα λειτουργεί από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Μίκρα της Καλαμαριάς. Στη συνολική του ανάπτυξη το δίκτυο των γραμμών του μετρό θα εκτείνεται σε 33 χιλιόμετρα, με 33 σταθμούς. «Οι πόροι κατά το ήμισυ σχεδόν είναι εξασφαλισμένοι και οι υπόλοιποι θα δεσμευτούν έτσι ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν το 2018 ή το 2020», κατέληξε ο Γ. Μαγκριώτης.

Tags:
No comments yet.