Κοντά σε λύση για τα αρχαία της Βενιζέλου

Jan 14th, 2014

Voria.gr, 13.01.2014

Στα χέρια του δήμου Θεσσαλονίκης η πρόταση της Αττικό Μετρό. Τοποθέτηση Γιάννη Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο

Κοντά σε συμφωνία για τα αρχαία που έχουν εντοπιστεί στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης βρίσκεται ο δήμος με την Αττικό Μετρό και το υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως ανακοίνωσε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η Αττικό Μετρό του απέστειλε σήμερα πρόταση η οποία κατά πολύ μεγάλο ποσοστό καλύπτει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η δημοτική αρχή για παραμονή των βυζαντινών ευρημάτων στον χώρο. «Δεν μπορώ να πω ψέματα, η πρόταση μου άρεσε, είναι κοντά σε όσα προβλέπει η μελέτη της ομάδας Παπακώστα με την οποία εμείς συμφωνούμε. Τώρα μένει να ξεκαθαρίσει αν θα γίνει μεταφορά και επανατοποθέτηση των ευρημάτων ή θα μείνουν στη θέση τους. Περιμένουμε επίσημα και εγγράφως το τελικό σχέδιο μέσα στην εβδομάδα για να τελειώνει αυτή η ιστορία. Ελπίζω στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ, στις 28 Ιανουαρίου, να έχει αίσιο τέλος αυτή η ιστορία», είπε ο κ.Μπουτάρης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος τόνισε ότι έτσι θα πάψουν οι φήμες ότι “δήθεν” ο δήμος είναι αυτός που μπλοκάρει τις εργασίες του μετρό. «Το πρόβλημα του μετρό δεν είναι ούτε τα αρχαία ούτε τα νέα, είναι τα χρήματα. Υπάρχουν ζητήματα οικονομικής φύσης που έχουν σχέση με την κοινοπραξία, στα οποία δεν έχω ρόλο να υπεισέλθω. Αλλά το πρόβλημα είναι εκεί, δεν είναι στο δήμο και στα αρχαία», πρόσθεσε.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι αυτή τη φορά οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία, γιατί και προς το τέλος του περασμένου καλοκαιριού είχαν γίνει αντίστοιχες ανακοινώσεις περί λύσης, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια, καθώς ο δήμαρχος ζητούσε την έγγραφη δέσμευση του υπουργείου για να αποσύρει την προσφυγή του δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία τελικά πάγωσαν οι διαδικασίες απόσπασης των αρχαιοτήτων.

 

No comments yet.