Κρίσιμο το δίμηνο

Jul 12th, 2008
Αγγελιοφόρος, 12.07.08

Eνα κρίσιμο δίμηνο, στο οποίο θα κριθεί και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, διανύει η κατασκευαστική εταιρία ΑΕΓΕΚ. Η εταιρία, η οποία ηγείται της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το μετρό Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ως το τέλος του Ιουλίου αναμένεται να έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τις πιστώτριες τράπεζες της ΑΕΓΕΚ για την είσοδο στην εταιρία του επιχειρηματία Ιωάννη Μαρούλη ως στρατηγικού επενδυτή, όπως έγινε γνωστό στην επαναληπτική γενική συνέλευση της ΑΕΓΕΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Στη γενική συνέλευση ετέθη και το θέμα των καθυστερήσεων στην εκτέλεση του μετρό της Θεσσαλονίκης, αλλά και στη γραμμή 3 του «Αττικό Μετρό». Στελέχη της ΑΕΓΕΚ υποστήριξαν ότι μεγάλο μέρος των ευθυνών βαραίνει την Αττικό Μετρό κι ότι η ΑΕΓΕΚ αποτελεί τον «εύκολο στόχο», γιατί της επιρρίπτονται ευθύνες, ακόμη και όταν δεν της αναλογούν.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εισηγμένη στις 4 Ιουλίου αναφέρει ότι οι εργασίες για το μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίζονται κανονικά, σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ανάλογη επίσημη θέση εκφράζουν και στελέχη της Αττικό Μετρό, της επιβλέπουσας αρχής του έργου. Η πραγματικότητα, πάντως, που βιώνει η πόλη είναι διαφορετική, ενώ δεν έχει αναπτυχθεί κανένα εργοτάξιο εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

O στρατηγικός επενδυτής

Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην εταιρία αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διάσωση της ΑΕΓΕΚ, η οποία -παρά τα μεγάλα χρέη της (μόνο ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός στο πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν 97 εκατ. ευρώ)- διατηρεί ένα ανεκτέλεστο χαρτοφυλάκιο έργων ύψους 540 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο διάσωσης επεξεργάστηκαν οι δύο κύριες πιστώτριες τράπεζες της ΑΕΓΕΚ, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο απομένει η έγκρισή του και από τις υπόλοιπες εννέα πιστώτριες τράπεζες.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΓΕΚ, Σωτήρης Γαβριήλ (ορίστηκε στη διοίκηση της εταιρίας από τις τράπεζες), τοποθέτησε στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης που θα εγκρίνει το επενδυτικό σχέδιο και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι η όλη διαδικασία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία έχει κατατεθεί ήδη ο σχετικός φάκελος.

Ωστόσο, ο κ. Γαβριήλ δεν έδωσε στους μετόχους λεπτομέρειες για το επενδυτικό σχέδιο, όπως για το ύψος των χρεών που θα διαγραφούν, αλλά και την αξιοποίηση των παγίων στοιχείων της κατασκευής, που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία των τραπεζών.

Oσον αφορά τα αποτελέσματα της εταιρίας, ο κ. Γαβριήλ έκανε γνωστό ότι στο β� εξάμηνο του 2008 τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας θα είναι καλύτερα, συγκρινόμενα τόσο με το πρώτο εξάμηνο του 2008 όσο και με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2007.

Tags:
No comments yet.