Κυβερνητικό σχέδιο για προώθηση «ώριμων» έργων

Nov 21st, 2010
imerisia.gr, 20.11.2010
Του Κασσιανού Τζέλη
Βασικοί άξονες προτεραιότητας είναι η αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων για μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν μέσω συμβάσεων παραχώρησης, άλλα και το «ξεκλείδωμα» έργων του ΕΣΠΑ, τα οποία για λόγους γραφειοκρατίας άλλα και πολιτικής ατολμίας έχουν μείνει στο συρτάρι.

Το βάρος, πλέον, πέφτει σε δυο υπουργούς, τον Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος πρέπει να τρέξει έργα κυρίως οδικών υποδομών, άλλα και στην Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της τα ενεργειακά έργα και τα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση επισπεύδεται η κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα, με στόχο να ξεκινήσουν να δημοπρατούνται με διαδικασίες – εξπρές μέσα στο 2011.

Ακόμα, έχουν περάσει μέσω του νόμου για τα fast truck (ο οποίος ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη) οι ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων και επίλυσης περιβαλλοντικών και αρχαιολογικών θεμάτων που έχουν μπλοκάρει τα μεγάλα οδικά έργα που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης, απειλώντας με αποχώρηση των τραπεζών που τα χρηματοδοτούν. Ζητούμενο πάντως για τα νέα μεγάλα έργα που θα πρέπει να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, είναι η εξασφάλιση της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Προτεραιότητα
Με βάση αυτά τίθενται πλέον σε άμεση προτεραιότητα ώστε να δημοπρατηθούν μέσα στο 2011 τα πλέον ώριμα μεγάλα έργα που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ιδιωτών και να τονώσουν την αγορά με τη λιγότερη δημόσια επιβάρυνση. Το πλέον ώριμο από αυτά είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού που θα γίνουν με σύμβαση παραχώρησης. Το μόνο που απομένει είναι να αρθούν οι αντιρρήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και να υλοποιηθεί εκτός της επέκτασης της Περιφερειακής Υμηττού έως τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και το τμήμα Ελληνικό-Αεροδρόμιο μέσω της σήραγγας της Αργυρούπολης. Στον προγραμματισμό των νέων έργων μπαίνει πλέον και η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης. Το υπουργείο Υποδομών προχωρά άμεσα την εκπόνηση μελετών για μια νέα σύμβαση παραχώρησης που θα αφορά στην υλοποίηση του άξονα Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη, καθώς και για τη ζεύξη του Θερμαϊκού. Δυο έργα, ωστόσο, που δεν είναι ακόμα ώριμα, άλλα η ηγεσία του υπουργείου θέλει να τα επισπεύσει.

Βασικό στόχο αποτελεί και η έγκαιρη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη σύμβαση παραχώρησης του Αεροδρομίου Καστελλίου Κρήτης με προυπολογισμό περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα αμιγώς δημόσια έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, σε πιο ώριμη φάση για να τρέξουν οι δημοπρατήσεις είναι η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας και κυρίως το πρώτο τμήμα αυτής που θα ενώσει το Γαλάτσι με το Κέντρο και τον Βύρωνα με προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ. Ακόμα, σε προτεραιότητα μπαίνει το ξεμπλοκάρισμα της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά. Ακόμα, τα έργα της α’ και β’ φάσης στο νέο λιμάνι της Πάτρας, η ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, καθώς και το λιμάνι της Καβάλας. Επίσης, η κατασκευή της εξωτερικής περιφερειακής λεωφόρου Θεσσαλονίκης και η δημοπράτηση των υπολειπόμενων τμημάτων του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας, καθώς και του κάθετου άξονα Κομοτηνή-Νυμφαίο. Προτεραιότητα παίρνουν και τα εναπομείναντα τμήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, που αποτελούν έργα γέφυρες (από το Γ’ ΚΠΣ) κι έχουν καθυστερήσει απελπιστικά, καθώς κι άλλα μικρότερα οδικά έργα στη Κρήτη. Ακόμα, η υλοποίηση του τελευταίου τμήματος του ΠΑΘΕ στον Μαλιακό (Αγ. Μαρίνα-Ράχες).

………………………………………..

Στο 12% η απορρόφηση κονδυλίων
Αγώνας δρόμου για το ΕΣΠΑ

Γραφειοκρατία και αγκυλώσεις έχουν προκαλέσει τεράστια καθυστέρηση στην απορρόφηση των δεσμευμένων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που τρία χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος, κινείται μόλις λίγο πάνω από το 12%. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που τα δεσμευμένα ευρωπαϊκά κονδύλια θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομία να βγει από την ύφεση.

Συγκεκριμένα, το σύνολο του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007 – 2013 είναι 31,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 26,2 δισ. ευρώ είναι κοινοτική συμμετοχή και τα υπόλοιπα αποτελούν την εθνική συμμετοχή. Από τα 31,9 δισ. ευρώ έχουν απορροφηθεί μόλις 3,17 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων για το τρέχον έτος, αλλά τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμοί εξπρές για να σωθούν τα κονδύλια. Η όλη καθυστέρηση έχει προκαλέσει την έκπληξη των στελεχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αδυνατούν να κατανοήσουν πώς είναι δυνατόν, στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που διανύει η Ελλάδα, να μην απορροφώνται οι κοινοτικοί πόροι για έργα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Οι κοινοτικοί θεωρούν τους πόρους αυτούς ευκαιρία για την Ελλάδα αφού η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων από τράπεζες για αναπτυξιακά έργα είναι απαγορευτικά ακριβή.

Γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα απέστειλαν τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να «ξεκλειδωθούν» μικρά και μεγάλα έργα που θα δώσουν ζεστό χρήμα στην αγορά και κυρίως ΣΔΙΤ και Συμβάσεις Παραχώρησης.

Tags:
No comments yet.