Κυκλοφοριακή ανατροπή

Αγγελιοφόρος, 07.10.07

Τα πάνω κάτω στη λειτουργία της πόλης φέρνει τις επόμενες μέρες το μετρό. Η κατάργηση του ρεύματος ανόδου της οδού Αγίας Σοφίας από την ομώνυμη εκκλησία μέχρι την Εγνατία, αλλά και δύο μονοδρομήσεις κεντρικών οδικών αξόνων της Θεσσαλονίκης (26ης Oκτωβρίου και Δωδεκανήσου) αποτελούν τα νέα δεδομένα στα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν όσοι κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης.

Oι τρεις μεγάλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν εντός των επόμενων 15 ημερών, θα αλλάξουν άρδην το σκηνικό στην κυκλοφορία, ανατρέποντας συνήθειες και δεδομένα πολλών δεκαετιών.

Oι δύο από τις τρεις αλλαγές αφορούν τη μονοδρόμηση ισάριθμων κεντρικότατων οδικών αξόνων στην περιοχή της πλατείας Δημοκρατίας. Η οδός 26ης Oκτωβρίου ο δρόμος που περνά έξω από το Δικαστικό Μέγαρο και τον OΤΕ και φτάνει μέχρι το Βαρδάρι πρόκειται να μονοδρομηθεί, με την κυκλοφορία να διεξάγεται με μέτωπο από τα Δικαστήρια προς το Βαρδάρι.

Η οδός Δωδεκανήσου πρόκειται επίσης να μονοδρομηθεί, με μέτωπο από το Βαρδάρι προς την Τσιμισκή. Oι ρυθμίσεις αυτές προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου τέσσερα χρόνια, δηλαδή για το μεγαλύτερο διάστημα κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2012. Πάντως, τα κυκλοφοριακά μοντέλα που «τρέχουν» οι συγκοινωνιολόγοι δείχνουν ότι οι δύο αυτές ρυθμίσεις θα εξυπηρετήσουν συνολικά την περιοχή χωρίς να επιβαρύνουν την κυκλοφορία και έτσι ενδέχεται να παραμείνουν και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του μετρό. Στις επόμενες 15 μέρες, εξάλλου, πρόκειται να ξεκινήσει η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων του μετρό, στο νότιο τμήμα του Σταθμού Δημοκρατίας, καθώς ολοκληρώνονται οι μετατοπίσεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας.

Στην Αγίας Σοφίας

Εκεί όπου προβλέπεται να δημιουργηθούν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η οδός Αγίας Σοφίας, καθώς το επόμενο δεκαήμερο το ρεύμα της ανόδου του δρόμου από τη συμβολή του με την οδό Κεραμοπούλου και μέχρι την Εγνατία πρόκειται να κλείσει, καθώς το σημείο θα καταληφθεί, προκειμένου να δημιουργηθεί εργοτάξιο. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να γκρεμιστεί η ενδιάμεση διαχωριστική νησίδα-πάρκο, ενώ θα καταληφθεί και μέρος του πεζοδρομίου. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την πλευρά που σήμερα αποτελεί την κάθοδο του δρόμου, όπου θα γίνει αμφιδρόμηση και θα απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση. Και αυτή η κυκλοφοριακή ρύθμιση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου τέσσερα χρόνια.

Κατά τα άλλα, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκσκαφή του φρέατος όπου θα τοποθετηθούν οι δύο μετροπόντικες, ο «Κάσσανδρος» και η «Θεσσαλονίκη», προκειμένου στις αρχές του επόμενου έτους να αρχίσουν το… ταξίδι τους στα έγκατα της Θεσσαλονίκης. Επιτόπου γίνεται και αρχαιολογική ανασκαφή, έτσι ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα το συντομότερο δυνατό και ο πρώτος από τους δύο μετροπόντικες που ήδη βρίσκεται καθ οδόν για τη Θεσσαλονίκη να τοποθετηθεί εκεί και να περιμένει το δεύτερο μηχάνημα ώστε να πιάσουν δουλειά. Στο Σταθμό Βενιζέλου, το ειδικό μηχάνημα το οποίο κατασκευάζει τους διαφραγματικούς τοίχους του σταθμού του μετρό έχει ήδη πιάσει δουλειά.

Στο Σταθμό Σιντριβανίου προχωρούν οι πρόδρομες εργασίες με τις μετατοπίσεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ σε δύο μέτωπα εργάζονται τα συνεργεία του μετρό στο Σταθμό του Πανεπιστημίου: 1) έξω από τη Βιβλιοθήκη, όπου κατασκευάζεται ένα πολύ μεγάλο φρεάτιο, απ όπου θα βγαίνουν τα υλικά εκσκαφής των δύο μετροποντίκων από τον ομώνυμο σταθμό και μέχρι το τέλος της βασικής γραμμής του μετρό, στη Νέα Ελβετία και 2) στη συμβολή της Νέας Εγνατίας με την Γ Σεπτεμβρίου, όπου επίσης γίνονται μετατοπίσεις των δικτύων των οργανισμών κοινής ωφελείας.

Share/Bookmark
Leave a Comment