Κόντρες για το μετρό της Θεσσαλονίκης

Jan 27th, 2010
Αγγελιοφόρος, 27.01.2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη της επιστολής – φωτιά της ΑΕΓΕΚ προς το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που έφερε στο φως ο «ΑτΚ» την περασμένη Κυριακή. Στην επιστολή υπάρχει προειδοποίηση για παύση των εργασιών κατασκευής του μετρό της Θεσσαλονίκης το αργότερο στις 28 Φεβρουαρίου.

Οπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, μέχρι σήμερα το έργο εκτελείται αποσπασματικά, εξαιτίας σειράς προβλημάτων, ενώ υπογραμμίζεται ότι «ενώ έχει παρέλθει πλέον του 50% του συμβατικού χρόνου έχει εκτελεστεί περίπου μόνο το 12% του έργου».

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι το Σιντριβάνι εκτελούνται μεγάλης έκτασης αρχαιολογικές έρευνες με απροσδιόριστο χρονικό εύρος, ενώ ανατολικότερα δεν έχουν εκτελεστεί οι απαλλοτριώσεις και έχει καθυστερήσει η παράδοση χώρων.
«Μπάχαλο»

Για τις καθυστερήσεις στο έργο έχει μιλήσει ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, από τον καιρό που βρισκόταν στη θέση του βουλευτή της αντιπολίτευσης. Αλλά και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είπε ότι η ολοκλήρωση του μετρό παραπέμπεται για το 2014. Σήμερα, όμως, ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Γιώργος Γιαννής, έρχεται στην ουσία να διαψεύσει τον πολιτικό του προϊστάμενο, αφού με επιστολή του προς τον «Α» λέει ότι το έργο θα είναι έτοιμο με βάση το χρονοδιάγραμμα στο τέλος του 2012!

Πώς γίνεται να υπάρχει τόσο μεγάλη διάσταση απόψεων; Απλούστατα, ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» είναι τοποθετημένος σε αυτήν τη θέση από την προηγούμενη κυβέρνηση και ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί.

Οσο για το διά ταύτα, αυτό δεν είναι άλλο από τους δύσμοιρους τους Θεσσαλονικείς που ταλαιπωρούνται από τα έργα εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να βλέπουν… φως στο τούνελ.

Οι γνωρίζοντες, πάντως, θεωρούν τις αιτιάσεις του αναδόχου υπερβολικές και πιστεύουν ότι οι εργασίες δεν κινδυνεύουν να διακοπούν. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών θα συναντηθούν με τους επικεφαλής της κοινοπραξίας του μετρό της Θεσσαλονίκης για να ξεπεράσουν τα εμπόδια στο έργο.

Στο φως

Στο μεταξύ, ζήτημα… ωρών είναι να κάνει δημόσια εμφάνιση ο «Γιωρίκας», ο δεύτερος από τους δύο μετροπόντικες της Θεσσαλονίκης. Το τεράστιο μηχάνημα τα επόμενα εικοσιτετράωρα πρόκειται να γκρεμίσει τοίχο και να εισέλθει σε κατάλληλα διαμορφωμένο φρεάτιο έξω από τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, όπου θα συναντήσει τον «Κωστίκα», τον πρώτο μετροπόντικα, που έφτασε εκεί στις 10 Νοεμβρίου.

Αυτήν τη φορά, ωστόσο, η ατμόσφαιρα δύσκολα θα είναι πανηγυρική όπως ήταν στην εμφάνιση του «Κωστίκα», αφού και ο «Γιωρίκας» πρόκειται να ακινητοποιηθεί, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα. Γιατί θα ακινητοποιηθεί; Διότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το σταθμό που έπεται («Παπάφειο»).

Η κατασκευή του σταθμού είναι μπλεγμένη σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα. Το πώς, το αν, και βέβαια το πότε θα ξεμπλέξει από αυτόν τον κυκεώνα είναι άγνωστο. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, αν ξεκαθάριζε η κατάσταση, θα έπρεπε πριν από την έλευση των μετροπόντικων να κατασκευαστούν οι διαφραγματικοί τοίχοι, δηλαδή το περίβλημα του σταθμού. Ακόμη κι αν οι σχετικές εργασίες ξεκινούσαν σήμερα, θα απαιτούσαν τουλάχιστον έξι μήνες για να ολοκληρωθούν.

Tags:
No comments yet.