"Μάχη" στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τα… έργα του μετρό!

Apr 26th, 2007
Μακεδονία, 26.04.2007
Της ΦΙΛΟΜΗΛΑΣ ΔΗΜΟΛΑΪΔΟΥ

Να ανασταλούν οι εργασίες κατασκευής του μετρό στα τρία εργοτάξια της πανεπιστημιούπολης, έως ότου το θέμα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα, επιδίωξαν χθες φοιτητές, στη διάρκεια της Συγκλήτου του Αριστοτελείου.

Να ανασταλούν οι εργασίες κατασκευής του μετρό στην πανεπιστημιούπολη, μέχρις ότου συζητηθεί το θέμα στα συλλογικά όργανα, επιδίωξαν χθες φοιτητές, κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Ωστόσο, η Σύγκλητος δεν έλαβε μια τέτοια απόφαση, καθώς τα μέλη της ήθελαν πρώτα να ενημερωθούν.

Ένταση επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, όταν δεκάδες φοιτητές εισήλθαν στην αίθουσα, καθώς στην ημερήσια διάταξή της υπήρχε θέμα περί “καθορισμού των χώρων του ΑΠΘ, που θα καλύπτονται από το ακαδημαϊκό άσυλο”. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος στους φοιτητές ο καθορισμός αφορά μόνο τα εργοτάξια του μετρό που βρίσκονται εντός πανεπιστημίου και δεν σχετίζεται με την γενικότερη εφαρμογή του νόμου-πλαισίου, κάτι που είχε εξοργίσει νωρίτερα φοιτητές και συγκλητικούς. Μετά την πίεση των φοιτητών, η συζήτηση του επίμαχου θέματος αναβλήθηκε, αλλά τέθηκε από τους φοιτητές ένα άλλο γενικότερο ζήτημα, αυτό της κατασκευής του μετρό και των επιπτώσεών του.

Ο κ. Μάνθος τους εξήγησε ότι οι εργασίες κατασκευής του μετρό είναι υπόθεση της πολιτείας και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές, κυρίως μέλη της ΕΑΑΚ και άλλων αριστερών παρατάξεων, διαμαρτυρήθηκαν διότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν ενημερώθηκε ποτέ για το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ του ΑΠΘ και της Αττικό Μετρό. Θεωρούν ότι έπρεπε πρώτα το θέμα του μετρό να εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα (τμήματα και Σύγκλητος) και μετά να υπογραφεί οποιαδήποτε συνεργασία. Όπως τόνισαν οι φοιτητές, η ασφάλεια των εργοταξίων του μετρό είναι πρόφαση για να καταλυθεί το άσυλο και να εφαρμοστεί με πλάγιο τρόπο ο νόμος-πλαίσιο. Δεν καταλαβαίνουν γιατί τα εργοτάξια έπρεπε να γίνουν εντός της πανεπιστημιούπολης, τη στιγμή που υπάρχει άπλετος χώρος στη ΔΕΘ. Παράλληλα, ανέφεραν, κανένας δεν έχει ενημερωθεί για τις μελέτες στατικότητας των κτιρίων, κάτω από τα οποία θα περνάει το μετρό.

Οι φοιτητές απαίτησαν να εκδώσει ψήφισμα η Σύγκλητος, με το οποίο θα ζητείται από την Αττικό Μετρό να ανασταλούν οι εργασίες, μέχρις ότου υπάρξει απόφαση της Συγκλήτου και των τμημάτων. Ωστόσο, ο πρύτανης δεσμεύτηκε να δώσει εντολή στα τμήματα να αποφασίσουν επί του θέματος και στη συνέχεια να φέρει το θέμα στη Σύγκλητο. Άλλωστε, ήδη είχε προαναγγείλει μια ενημερωτική συζήτηση για το μετρό και τις επιπτώσεις του στο ΑΠΘ για την ερχόμενη Παρασκευή στην Αίθουσα Τελετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τρία εργοτάξια του μετρό στην πανεπιστημιούπολη: το πρώτο μπροστά από την κεντρική βιβλιοθήκη, το οποίο θα αποδοθεί μετά το πέρας των εργασιών στο Αριστοτέλειο και δυο στη νοτιοανατολική και νοτιοδυτική πλευρά (Σιντριβάνι και 3ης Σεπτεμβρίου), τα οποία θα απαλλοτριωθούν, για να δημιουργηθούν έξοδοι.

Tags:
No comments yet.