Μεταφέρεται η παλαιότερη βασιλική της Θεσσαλονίκης

Oct 22nd, 2010
express.gr, 22.10.2010
Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ βασιλική της Θεσσαλονίκης, που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του μετρό στην περιοχή του Σιντριβανίου στη Θεσσαλονίκη, θα μεταφερθεί τελικά στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Αθήνα, όπου ευρήματα των ανασκαφών στην Πλατεία Συντάγματος για την κατασκευή του μετρό, μεταφέρθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου για εκπαιδευτικούς λόγους», τόνιζει η προϊσταμένη της Θ’ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μελίνα Παϊσίδου, για την απόφαση να τοποθετηθεί η βασιλική στο πάρκο της Θεολογικής Σχολής, έπειτα από πρόταση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου. Στόχος των αρχαιολόγων είναι η παλαιοχριστιανική βασιλική, που χρονολογείται στον 5ο αιώνα μ.Χ., να αποτελέσει χώρο διδασκαλίας των φοιτητών. Οι αρχαιολογικές έρευνες στο εσωτερικό της βασιλικής έφεραν, επίσης, στο φως τρία ψηφιδωτά δάπεδα (με γεωμετρικά σχέδια και παράσταση αμπέλου) του 5ου αιώνα μ.Χ. Τον 6ο αιώνα τα ψηφιδωτά καλύφθηκαν από μαρμάρινο δάπεδο, στη διαδικασία απόσπασης του οποίου βρίσκονται οι αρχαιολόγοι, προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως οι ψηφιδωτές παραστάσεις.

Η μεταφορά της βασιλικής υπολογίζεται να γίνει σε περίπου πέντε μήνες, μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη μεταφοράς από την εταιρία Αττικό Μετρό.

Tags:
No comments yet.