Μετροπόντικες και προς την Καλαμαριά το 2011

Nov 12th, 2010
VORIA.GR, 12.11.2010
Το συνολικό της μήκος της γραμμής θα είναι 5,8 χλμ., και θα περιλαμβάνει 5 σταθμούς επιβίβασης

Έναρξη εργασιών και στην επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά θα αρχίσουν στο υπέδαφος της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αφού οι σχετικές μελέτες ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και το έργο εισέρχεται σε φάση δημοπράτησης.

Σχετική αναφορά στα σχέδια επέκτασης του μετρό της πόλης, έκανε ο διευθυντής Μετρό Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Κωνσταντινίδης, διευκρινίζοντας πως η σύνδεση με τη βασική γραμμή θα επιτευχθεί στο ύψος της οδού Κρήτης, κοντά στην 25ης Μαρτίου και θα εκτείνεται μέχρι τη Μίκρα. Το συνολικό της μήκος δε, θα είναι 5,8 χλμ., και σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα περιλαμβάνει 5 σταθμούς επιβίβασης.

Μιλώντας στο 1ο διεθνές συνέδριο πράσινων υποδομών, με θέμα «Η νέα γενιά των πράσινων έργων υποδομής» που άρχισε χθες και συνεχίζεται και σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε, ακόμη, ότι για την επέκταση του δικτύου προς τις περιοχές της Τούμπας και της Χαριλάου, οι αποφάσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί. «Εξακολουθούμε να ψάχνουμε τη βέλτιστη χάραξη», δήλωσε χαρακτηριστικά κι ανέφερε ότι η σύνδεση με τη βασική γραμμή θα γίνει στο ύψος των Πανεπιστημίων.

Αντίστοιχα, για την επέκταση προς τη Σταυρούπολη, την Ευκαρπία και τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424 ΓΣΝ, μήκους περίπου 7 χλμ., και με 6 σταθμούς, ο κ. Κωνσταντίνδης επισήμανε ότι «οι μελέτες είναι σε προχωρημένο στάδιο», ενώ για το δίκτυο προς Εύοσμο, Μενεμένη και Αμπελόκηπους, «η γραμμή θα είναι συνολικού μήκους 5 χλμ., και θα έχει 4 σταθμούς». Στο στάδιο της μελέτης, τέλος, είναι και η επέκταση από τη Μίκρα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Οι εναλλακτικές που εξετάζονται είναι είτε η χρήση τράμ είτε του monorail, με το δεύτερο σενάριο να φέρεται επικρατέστερο.

Όσον αφορά στη βασική γραμμή των 9,6 χλμ., υπενθυμίστηκε ότι θα έχει 13 σταθμούς, θα διαθέτει διπλή σήραγγα και δυνατότητα εξυπηρέτησης 18.000 επιβατών ανά ώρα, μέσα από 18 αυτόματους συρμούς, οι οποίοι θα κινούνται αυτόματα και με ασφάλεια, παρότι δεν θα έχουν οδηγό.

«Τα οφέλη από αυτή τη συνολική παρέμβαση θα είναι τεράστια», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης, στη μείωση του κόστους μετακίνησης, αλλά και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω του περιορισμού χρήσης αυτοκινήτων, στην αναβάθμιση ολόκληρων περιοχών της πόλης, και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς 2.300 ιστορίας που έχει η Θεσσαλονίκη.

Από στοιχεία που ανέφερε για το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, εξάλλου, προκύπτει πως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν 62 συστήματα μετρό, με 205 γραμμές, συνολικού μήκους 2.880 χιλιομέτρων ενώ εκτός Ε. Ε. υφίστανται άλλα 13 συστήματα, με 35 γραμμές μήκους σχεδόν 620 χλμ. «Συνολικά έχουμε 75 συστήματα, με 240 γραμμές και μήκος σχεδόν 3.500 χλμ., μέσω των οποίων εξυπηρετούνται ετησίως περί τα 177 εκ. επιβάτες, ανά χιλιόμετρο», είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.
 

Tags:
No comments yet.