ΜΕΤΡΟ Ανατροπή γερανού χωρίς θύματα

Apr 19th, 2008
Μακεδονία, 18.04.08

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Ο χειριστής του γερανού πρόλαβε να πηδήξει στο έδαφος και γλίτωσε από θαύμα. Ευτυχώς το βάρους 120 τόνων μηχάνημα δεν έπεσε στο οδόστρωμα της οδού Εγνατία. Η ανατροπή σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί εντός του εργοταξίου μεταξύ της Πολυτεχνικής σχολής και της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ, δίπλα στην οδό Εγνατία. Ο γερανός-εκσκαφέας, με τον οποίο κατασκευάζεται διαφραγματικός τοίχος, έπεσε κατακόρυφα στο ίδιο το σκάμμα που άνοιγε. Ο άξονας του γερανού ευτυχώς χτύπησε σε τοιχίο πλάι στο δρόμο του πανεπιστημίου που οδηγεί στην Πολυτεχνική σχολή και στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” και ανακόπηκε η φορά του πριν πέσει πάνω στο δρόμο. Οι συνέπειες θα ήταν τραγικές εάν το τοιχίο έσπαζε, καθώς από τον πανεπιστημιακό δρόμο διέρχονται φοιτητές και επισκέπτες του νοσοκομείου. Σοβαρές θα ήταν οι συνέπειες εάν ο γερανός έπεφτε στην πλευρά της Εγνατία, στην οποία η κίνηση πεζών και οχημάτων είναι συνεχόμενη.
Στο γερανό εκείνη τη στιγμή γίνονταν εργασίες συντήρησης από τον χειριστή του, ο οποίος καθόταν στο πίσω μέρος, όπου βρίσκονται τα αντίβαρα. Μόλις ο γερανός άρχισε να παίρνει κλίση και να πέφτει στο σκάμμα, ο χειριστής πήδηξε σώος στο έδαφος. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ευτυχώς βρίσκονταν σε απόσταση και δεν κινδύνεψαν.
Στο εργοτάξιο έσπευσαν μηχανικοί της αναδόχου κοινοπραξίας, για να διερευνήσουν τα αίτια του ατυχήματος, ενώ για την ανέλκυση του μηχανήματος ξεκίνησαν προσπάθειες με δύο άλλους γερανούς.

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

“Από τύχη δεν θρηνήσαμε έναν ακόμη νεκρό ή τραυματία εργάτη. Από τύχη δεν κινδύνεψαν εργάτες που δούλευαν μέσα στο χώρο εκσκαφής ούτε πολίτες που περνούσαν το δρόμο. Ο άξονας του μηχανήματος θα μπορούσε να πέσει σε κίνηση με τα αυτοκίνητα και να έχουμε μεγαλύτερη καταστροφή. Για το πιο πολυδιαφημισμένο και πανάκριβο έργο που συντελείται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και δήθεν σύγχρονο, φαίνεται ότι η υγεία, η αρτιμέλεια και η ζωή των εργατών δεν υπολογίζεται καθόλου, όπως και σε κάθε άλλο έργο”, τόνισε ο γ.γ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος έσπευσε στο σημείο μαζί με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Β. Ρέβα, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες του ατυχήματος. “Στο συγκεκριμένο έργο έγιναν επανειλημμένως συστάσεις από το σωματείο οικοδόμων σχετικά με την τήρηση των όρων ασφαλείας. Υπήρχαν μικρότερα προβλήματα και συνεχίζουν να υπάρχουν για λόγους εξοικονόμησης χώρων από την ίδια την εταιρεία. Με την παρέμβαση του σωματείου των οικοδόμων έγιναν κάποιες ρυθμίσεις για τα θέματα ασφάλειας, όχι όμως όλες, όπως αποδεικνύεται από τη σημερινή κατάσταση. Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα, να μην υποχωρούν τα ζητήματα ασφάλειας μπροστά στα υπερκέρδη της κατασκευαστικής εταιρείας, ώστε να μην έχουμε νέα θύματα στους εργαζόμενους. Περιμένουμε την τεχνική επιθεώρηση εργασίας και ζητάμε να σταματήσει η ανέλκυση, για να δούμε τις ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος και να καταλογιστούν οι ευθύνες όπου αναλογούν”, υπογράμμισε ο κ. Ζαριανόπουλος. Σε χώρο πλάι στο εργοτάξιο εργάζονταν εργάτες αρχαιολογίας, οι οποίοι δεν κινδύνεψαν. “Εμείς δεν διατρέξαμε κανένα κίνδυνο. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας, ενώ έρχεται μέρα παρά μέρα η επιθεώρηση εργασίας και τα ελέγχει”, δήλωσε ο κ. Βασίλης Αθανασόπουλος, μέλος της σωματειακής επιτροπής εργαζομένων αρχαιολογικών εργασιών στο μετρό.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
“Λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας στα εργοτάξια. Για το συγκεκριμένο περιστατικό θα περιμένουμε να βγει το πόρισμα από τους τεχνικούς, να διαπιστωθεί και από τον εργολάβο τι έχει συμβεί. Έχουμε ειδική υπηρεσία στην Αττικό Μετρό για τα μέτρα ασφάλειας, είναι το τμήμα ποιότητας και ασφάλειας”, απαντά ο κ. Γιάννης Βασάλος, εκπρόσωπος της Αττικό Μετρό Α.Ε.
Η Μετρό Θεσσαλονίκης επιφυλάχτηκε να απαντήσει με ανακοίνωσή της, η οποία δεν είχε εκδοθεί μέχρι αργά χθες βράδυ.

Κακή ρύθμιση των αντίβαρων

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ατύχημα οφείλεται σε λάθος ρυθμίσεις στα αντίβαρα που συγκρατούν τον σκαπτικό γερανό, ο οποίος έχει τρυπάνι και σκάβει σε βάθος 42 μέτρων με διαμαντένια μύτη. “Πιθανόν στη διάρκεια της συντήρησης που γινόταν να έγινε λάθος εκτίμηση και να αφαιρέθηκαν κάποια αντίβαρα. Έτσι μεταφέρεται το κέντρο βάρος και ο γερανός γέρνει”, εκτιμά στη “Μ” χειριστής σκαπτικού γερανού. “Ο χειριστής προφανώς βρισκόταν εκείνη την ώρα στα αντίβαρα και έκανε εργασίες συντήρησης. Εάν ήταν στο χειριστήριο, θα συγκρατούσε τον γερανό. Θα κατέβαζε αμέσως κάτω τον κουβά, που έχει βάρος 16 τόνους, και θα στηριζόταν ο γερανός. Ευτυχώς, πήδηξε και δεν τραυματίστηκε”, προσθέτει ο ίδιος.

Tags:
No comments yet.