ΜΕΤΡΟ ΠΑΠΑΦΕΙΟ Καταλλαγή για το καλό των πολιτών

Apr 1st, 2011
Μακεδονία, 01.04.2011

Του Βαγγέλη Πλάκα

Ένα βήμα πιο κοντά ήρθε η κατασκευή του σταθμού του μετρό στο Παπάφειο μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του προέδρου της Αττικό Μετρό ΑΕ Χρήστου Τσίτουρα και του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης  Άνθιμου παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του αντιδημάρχου και μέλους του δ.σ. της Αττικό Μετρό Κώστα Ζέρβα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη μητρόπολη σε καλό κλίμα με σκοπό να ξεπεραστούν τα προβλήματα που εμποδίζουν εδώ και περίπου ένα χρόνο την κατασκευή του σταθμού στο Παπάφειο. Τα θετικά αποτελέσματα της συνάντησης, η οποία φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του σταθμού, αποτυπώνονται στην ανακοίνωση της Αττικό Μετρό: «Συμφωνήθηκε από όλα τα μέρη η άμεση υλοποίηση του σταθμού για το καλό των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Απομένουν μερικές τελευταίες διευθετήσεις για την πλήρη επίλυση του θέματος». Στην ανακοίνωση εκφράζεται μάλιστα η εκτίμηση πως «σύντομα ένα ακόμη εργοτάξιο θα συμπληρώσει το πρόγραμμα κατασκευής του έργου».
Το θετικό κλίμα της συνάντησης μετέφερε και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος απευθυνόμενος στο δημοτικό συμβούλιο είπε πως διαφάνηκε ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Πρόσφατα ο κ. Μπουτάρης είχε συναντηθεί με τον μητροπολίτη  Άνθιμο, στον οποίο δήλωσε πως, αν δεν βρεθεί λύση, ο ίδιος θα καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ της Αττικό Μετρό, ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα της πόλης και το έργο να προχωρήσει.
Την άποψη πως από τη συνάντηση έγινε ένα βήμα παραπέρα ενίσχυσε και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο οποίος δήλωσε πως ανέκαθεν ήταν υπέρ της κατασκευής του σταθμού και εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ωστόσο για την τελική συμφωνία απομένει η διευκρίνιση διάφορων νομικών ζητημάτων κυρίως γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης όπου θα κατασκευαστεί ο σταθμός, ζήτημα που θα καθορίσει αν το ποσό της απαλλοτρίωσης θα καταλήξει στο Παπάφειο ή στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατατεθεί πρόταση υπέρ του ιδρύματος αλλά για αξιοποίηση του ποσού για την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, δημιουργία υποδομών κ.ά. Αν υπάρξει συμφωνία, το Παπάφειο θα άρει την προσφυγή στο ΣτΕ κατά της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και της κατάληψης τμήματος της αυλής για την ανάπτυξη του εργοταξίου, η οποία θα εκδικαστεί στις 2 Μαΐου.
Να σημειωθεί πως οι μετροπόντικες έχουν ήδη περάσει από το Παπάφειο και οι σήραγγες έχουν διανοιχθεί. Πρόσφατα ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης απηύθυνε έκκληση στο Παπάφειο και τους φορείς να βρεθεί λύση για τον σταθμό του μετρό. «Χαίρομαι που η δημόσια έκκληση που είχα απευθύνει και η πρωτοβουλία του προέδρου της Αττικό Μετρό κινητοποίησαν τους φορείς της πόλης, διότι αρκετή καθυστέρηση για το μετρό και πρόσθετο κόστος επέφερε η προσφυγή του Παπαφείου στο ΣτΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγκριώτης προσθέτοντας πως το έργο του μετρό πρέπει να ενώνει την πόλη.
Tags:
No comments yet.