Μετρο… πληξία στη Θεσσαλονίκη

Oct 3rd, 2007
Τα Νέα, 03.10.07
Της Φωτεινής Στεφανοπούλου

Τα έργα έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος

Τα πάνω – κάτω φέρνουν στον κυκλοφοριακό χάρτη της Θεσσαλονίκης τα έργα για την κατασκευή του Μετρό. Το μποτιλιάρισμα έχει «εγκατασταθεί» σε κεντρικές λεωφόρους, ενώ αλλαγές έχουν επέλθει και σε λεωφορειακές γραμμές. Όμως, τα έργα κατασκευής του Μετρό έχουν άμεσες συνέπειες στην εμπορική κίνηση, με αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες να μιλούν για πτώση του τζίρου τους έως και 60%.

Η κυκλοφοριακή επιβάρυνση λόγω των έργων κατασκευής του Μετρό είναι ήδη ορατή στις οδούς Εγνατίας και Μοναστηρίου, όπου έχουν μειωθεί οι λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, ενώ στο επόμενο διάστημα και μέχρι το 2012, οπότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έργο, θα γίνουν ρυθμίσεις και σε δρόμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η γραμμή του Μετρό θα έχει μήκος 9,6 χιλιόμετρα, 13 σταθμούς και θα εξυπηρετεί πάνω από 200.000 επιβάτες καθημερινά.
Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό (ΝΣΣ), στη Βενιζέλου, την Αγίας Σοφίας και το Συντριβάνι. Στον κεντρικό τερματικό σταθμό του Μετρό στο ΝΣΣ έγιναν δύο οι λωρίδες κυκλοφορίας στη Μοναστηρίου με κατεύθυνση προς τα δυτικά.
Ο σταθμός της Βενιζέλου είναι ίσως ο πιο προβληματικός, καθώς, εκτός από τη μείωση των λωρίδων της Εγνατίας από τρεις σε δύο, έχουν περιοριστεί σε μία οι λωρίδες της Βενιζέλου, ενώ έχουν καταργηθεί τα πεζοδρόμια στη βόρεια πλευρά του δρόμου, δυσχεραίνοντας την κίνηση των πεζών. Αντίστοιχες ρυθμίσεις έχουν γίνει και στην Αγίας Σοφίας, ενώ τα έργα στον σταθμό του Συντριβανίου έχουν επιπτώσεις μόνο στο ρεύμα προς το Πανεπιστήμιο, που «στένεψε» κατά μία λωρίδα.
Η κατασκευή των ανατολικών σταθμών Φλέμινγκ και Αναλήψεως θα έχει επιπτώσεις κυρίως στην οδό Δελφών, που θα περιοριστεί σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί ο σταθμός Πατρικίου θα διατίθεται μία λωρίδα για την εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών, ενώ σε όλη τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού Βούλγαρη θα υπάρχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση στις οδούς Παπαδάκη και Βούλγαρη. Τα έργα του Μετρό έχουν επιφέρει αλλαγές και για τις γραμμές του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. «Η κατασκευή των σταθμών οδήγησε στην κατάργηση των στάσεων των λεωφορείων στο Συντριβάνι και το Αλκαζάρ. Όμως, είναι πολύ βασικό το γεγονός ότι δεν χάθηκε ούτε μία γραμμή από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.», είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, συγκοινωνιολόγος Γιάννης Τόσκας.
Tags:
No comments yet.