ΜΕΤΡΟ Στο ρελαντί οι μηχανές…

May 23rd, 2012

Μακεδονία, 23.05.2012

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

 

Σβήνουν η μία μετά την άλλη οι μηχανές των γερανών και των σκαπτικών μηχανημάτων της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του μετρό Θεσσαλονίκης και ο εξοπλισμός οδηγείται σε «παροπλισμό» στις αποθήκες και την αλάνα που διαθέτει η κοινοπραξία στο Καλοχώρι.

Εκεί, θα μεταφερθούν και οι δύο μετροπόντικες, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στη φάση αποσυναρμολόγησης και είναι άγνωστο πότε θα επανατεθούν σε λειτουργία. Το κατασκευαστικό μέρος του έργου είναι εν πολλοίς σε αναστολή και τα λιγοστά τεχνικά συνεργεία που απασχολούνται εργάζονται με βραδείς ρυθμούς, σύμφωνα με τις περιγραφές των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στην κοινοπραξία του μετρό, όπως καταγγέλλουν, είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες, ενώ χρήματα δεν «μπαίνουν» στο έργο ούτε για την αγορά των οικοδομικών υλικών. «Εδώ και ενάμιση μήνα έχει ουσιαστικά σταματήσει το έργο και φαίνεται ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα τελειώσει ποτέ και θα μείνουν στην πόλη τα εργοτάξια και οι λαμαρίνες, η ταλαιπωρία των οδηγών και οι τραγικές επιπτώσεις στα καταστήματα που καλύπτονται από τα εργοτάξια», περιγράφει στη «Μ» ο Φώτης Μπέλλος, γ.γ. του συνδικάτου εργαζόμενων στην κοινοπραξία, το οποίο έχει προγραμματίσει σήμερα συνέντευξη Τύπου, στις 12 το μεσημέρι στο ΕΚΘ.
«Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι αγοράζουμε με το μπετονάκι τριάντα λίτρα πετρέλαιο για να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ ενός μηχανήματος. Η χρηματοδότηση διακόπηκε», προσθέτει ο ίδιος. Η αναθέτουσα Αττικό Μετρό Α.Ε. υποστηρίζει ότι η ροή της χρηματοδότησης γίνεται κανονικά. Η ανάδοχος κοινοπραξία του έργου, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι της ζητούνται πρόσθετες μελέτες, για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων.
Οι δύο μετροπόντικες έχουν ακινητοποιηθεί από τις αρχές του έτους πριν από το σταθμό της Ανάληψης, καθώς η σύγκλιση των σηράγγων δεν επιτρέπει τη διέλευση. Πρόταση της κοινοπραξίας, όπως έγραψε η «Μ» (φύλλο 29/3/2012), ήταν η αποσυναρμολόγηση των μηχανημάτων, η μεταφορά τους στο τέρμα της κεντρικής γραμμής στη Νέα Ελβετία και η επανασυναρμολόγησή τους ώστε να ξεκινήσουν αντίστροφα τη διάνοιξη. Στη Νέα Ελβετία, ωστόσο, όπως και στους σταθμούς Πατρικίου και Βούλγαρη δεν έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις και δεν μπορούν να εκτελεστούν εργασίες υποδοχής των μηχανημάτων. Έτσι, άρχισαν να αποσυναρμολογούνται οι μετροπόντικες, με σκοπό να μεταφερθούν στις αποθήκες της κοινοπραξίας στο Καλοχώρι. Η διαδικασία αυτή υπολογίζεται να διαρκέσει δύο μήνες και οι μετροπόντικες θα παραμείνουν παροπλισμένοι τουλάχιστον έναν χρόνο, δηλαδή θα ξαναπιάσουν δουλειά το καλοκαίρι του 2013, προκαλώντας επιπλέον καθυστέρηση στο έργο και απολύσεις εργαζομένων. Βάσει της αρχικής σύμβασης, το μετρό έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί φέτος, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Με τις καθυστερήσεις τριών ετών, η ολοκλήρωση του υπολογίστηκε το 2015, αλλά με τα νέα δεδομένα, τα πιο αισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο για λειτουργία του μετρό το 2017.

No comments yet.