Μετρό: Εφτασε ο πρώτος μετροπόντικας

Dec 1st, 2007
Μακεδονία, 01.12.07

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, γίνονται μελέτες για τις πρώτες επεκτάσεις του δικτύου προς την Καλαμαριά και τη Σταυρούπολη, ενώ εξετάζονται οι επόμενες επεκτάσεις προς το αεροδρόμιο και το Κορδελιό

Τον Απρίλιο του 2008 αρχίζει η διάνοιξη των σηράγγων του μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2012. Τα τμήματα του πρώτου μετροπόντικα έχουν φτάσει ήδη στην πόλη

Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η συναρμολόγηση των τμημάτων εντός του μεγάλου ορύγματος που έχει ανοιχτεί στην αφετηρία του σιδηροδρομικού σταθμού και στις αρχές του νέου έτους θα έρθουν τα τμήματα του δεύτερου μετροπόντικα, που επίσης θα συναρμολογηθεί.

Στην αρχή ο πρώτος και στη συνέχεια και ο δεύτερος μετροπόντικας, με διαφορά διακοσίων μέτρων, θα σκάβουν κατά μήκος του άξονα του μετρό.

Η υποδοχή των τμημάτων του πρώτου μετροπόντικα έγινε χθες το πρωί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος ήλθε γι’ αυτό το σκοπό στη Θεσσαλονίκη. “Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για το έργο της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης”, τόνισε ο υπουργός. “Αυτό το μηχάνημα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων, όπως λέγεται ο μετροπόντικας, είναι ένα πραγματικά υπερσύγχρονο μηχάνημα, το καλύτερο που έχουμε στην Ελλάδα, γερμανικής κατασκευής, που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τμημάτων της σήραγγας μονής τροχιάς μεταξύ των σταθμών Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού και Νέας Ελβετίας με συνολικό μήκος 7,7 χλμ.”, ανέφερε ο κ. Σιουφλιάς.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο μετροπόντικας, που θα έχει συνολικό μήκος 90 μέτρα, διαθέτει ασπίδα εξισορρόπησης της πίεσης του εδάφους, για να ελαχιστοποιεί τις επιφανειακές καθιζήσεις μέσω του ελέγχου της φυσικής εδαφικής πίεσης στο μέτωπο της σήραγγας. Σε καθημερινή βάση θα κατασκευάζει 10 μέτρα σήραγγας μετρό, σε βάθος από 16 μέχρι 31 μέτρα.

Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Παρουσιάζοντας την πρόοδο του έργου ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι εκπονήθηκε και εγκρίθηκε η γενική οριστική μελέτη του μετρό, ότι πραγματοποιήθηκαν 350 γεωτρήσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος των γεωτεχνικών ερευνών και ότι καταγράφηκαν όλα τα κτίρια κατά μήκος του άξονα του μετρό. Σε εξέλιξη βρίσκεται τώρα η γεωδομητική παρακολούθησή τους. Επίσης, εξασφαλίστηκαν οι χώροι για τα εργοτάξια, εκτός από το χώρο του Παπάφειου, όπου υπάρχουν εκκρεμότητες για την παραχώρηση.

Οι εργασίες εξελίσσονται συστηματικά και εντατικά σε οκτώ εργοτάξια και κατασκευάζονται τρεις σταθμοί στο νέο σιδηροδρομικό σταθμό, στη Βενιζέλου και στο Σιντριβάνι.

“Ένα τόσο μεγάλο έργο αναπόφευκτα προκαλεί μια προσωρινή ενόχληση. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η ενόχληση αυτή να είναι η μικρότερη δυνατή. Σε κάθε περίπτωση ζητάμε την υπομονή και την κατανόησή τους”, είπε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, σε εξέλιξη βρίσκεται και μια τεράστια αρχαιολογική ανασκαφή σε έκταση 6.000 τετρ. μ., κατά την οποία έρχονται στο φως σημαντικά ευρήματα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ

Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, γίνονται μελέτες για τις πρώτες επεκτάσεις του δικτύου προς την Καλαμαριά και τη Σταυρούπολη, ενώ εξετάζονται οι επόμενες επεκτάσεις προς το αεροδρόμιο και το Κορδελιό. Η επέκταση προς την Καλαμαριά, που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 400.000 ευρώ από το Δ’ ΚΠΣ, θα γίνει ταυτόχρονα με την κατασκευή του βασικού κορμού.

“Οι διαδικασίες κατασκευής επιταχύνονται και έως τα τέλη του 2012 η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο μετρό στην Ευρώπη, το οποίο θα εκτείνεται σε μήκος 9,6 χλμ. με 13 σταθμούς. Ένα όνειρο 15 ετών των κατοίκων της Θεσσαλονίκης γίνεται πλέον πραγματικότητα. Το μετρό, σε συνδυασμό με την κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας, θα μεταμορφώσει την πόλη και θα αλλάξει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών”, δήλωσε ο κ. Σουφλιάς και ευχαρίστησε τα στελέχη της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” και τους 600 εργαζόμενους στην ανάδοχο κοινοπραξία για το μόχθο τους. Επίσης ευχαρίστησε την περιφέρεια, τη νομαρχία, το δήμο, τους φορείς και τους πολίτες της πόλης για τη συνεργασία τους και την κατανόησή τους.

ΝΕΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.”

Την ευθύνη και την επίβλεψη τριών μεγάλων έργων που θα γίνουν με συμβάσεις παραχώρησης αναλαμβάνει η “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, στη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Τα έργα είναι η υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης, το τμήμα του αυτοκινητόδρομου της ΠΑΘΕ Μαλλιακός – Κλειδί και ο οδικός άξονας Ε65, που θα ενώσει τη Λαμία με την Εγνατία οδό, στο ύψος της Παναγιάς Γρεβενών. “Θα δούμε επίσης σε τι άλλο μπορεί να ανταποκριθεί η ‘Εγνατία Οδός’, που είναι ένας υγιής και παραγωγικός οργανισμός. Η ‘Εγνατία Οδός’ ανέλαβε τη μελέτη άλλων έργων, όπως είναι η ευρεία περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, ενώ της έχουν ανατεθεί και έργα στα νησιά του Αιγαίου”, είπε ο κ. Σουφλιάς.

Αναφερόμενος στην πρόοδο του έργου της Εγνατίας οδού, ο υπουργός περιέγραψε ότι από το 2004 έχουν παραδοθεί 207 χλμ. και σήμερα κατασκευάζονται 330 χλμ. σε όλο τον κύριο άξονα και τους κάθετους άξονες. “Η προσπάθειά μας είναι να τελειώσουμε την Εγνατία και να είμαστε συνεπείς σε αυτό που έχουμε δηλώσει. Το 2008 πλέον θα είναι κτήμα όλων των πολιτών και δεν χρειάζεται να επισημάνω την τεράστια σημασία για την ανάπτυξη και την πρόοδο της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας”, τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

Tags:
No comments yet.