Μετρό Θεσσαλονίκης: Ανοιξε ο δρόμος για το σταθμό Παπάφη

May 28th, 2010
Αγγελιοφόρος, 28.05.2010
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
«Πράσινο φως» για την κατασκευή του μετρό έδωσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής για την παύση των εργασιών στον αύλειο χώρο του Παπάφειου Ορφανοτροφείου.

Οι εργασίες μπορούν να συνεχιστούν, εκτός αν υπάρξει αντίθετη απόφαση μετά από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκαν από τη διοίκηση του ιδρύματος. Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η διοίκηση του ιδρύματος και απόφοιτοι ορίστηκαν να συζητηθούν στις 7 Ιουνίου.

Χτες το πρωί συνεργεία του αναδόχου πήγαν στο Παπάφειο για να πιάσουν δουλειά, όμως περίπου 25 απόφοιτοι του ιδρύματος, που συγκεντρώθηκαν από διάφορες πόλεις της Ελλάδας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, εμπόδισαν, επί της ουσίας, την είσοδο των συνεργείων στο εργοτάξιο. Επιπλέον, πάρκαραν ένα όχημα, χωρίς πινακίδες, στην είσοδο του εργοταξίου, ενώ ανάρτησαν μαύρες σημαίες και πανό. Αυτό που ζητούσαν ήταν να μην εκτελεστεί καμία εργασία, μέχρι να υπάρξει απόφαση από το δικαστήριο. Ελεγαν, ωστόσο, ότι όποια απόφαση και αν ληφθεί, δε θα επιτρέψουν στα συνεργεία να μπουν στο Παπάφειο για να δουλέψουν. Επειτα από την απόφαση του εισαγγελέα, όμως, αποφάσισαν να αναστείλουν κάθε αγωνιστική δραστηριότητα μέχρι τις 7 Ιουνίου.

Φρενάρισμα

Τα συνεργεία πήγαν για πρώτη φορά στο Παπάφειο προχτές προκειμένου να εκτελέσουν εργασίες. Οι εργαζόμενοι του ιδρύματος, αλλά και απόφοιτοι του ορφανοτροφείου, προσπάθησαν να τα σταματήσουν.

Τα πνεύματα ηρέμησαν με την εμφάνιση της Αστυνομίας. Ομως οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν, καθώς ο ανάδοχος επέδειξε πρωτόκολλο παραλαβής του χώρου, υπογεγραμμένο από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας – Θράκης. Ετσι, τα συνεργεία μπήκαν στο Παπάφειο και έπιασαν δουλειά.

Ακολούθησε η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από το ίδρυμα που χαρακτήρισε «πραξικοπηματική» την ενέργεια της ΥΠΕ και χτες το πρωί τα συνεργεία έπεσαν σε… μπλόκο αποφοίτων. Αν και μπορούσαν να εργαστούν, η «Αττικό Μετρό ΑΕ» επέλεξε να περιμένει τη συζήτηση της υπόθεσης, προκειμένου να μην οξυνθούν τα πνεύματα. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις, οι οποίες ήταν κυρίως φραστικές. Τέλος στο… μαρτύριο της αναμονής έδωσε η απόφαση του εισαγγελέα.

Μάχη με το χρόνο

Αυτό που γίνεται επί της ουσίας είναι μία μάχη με το χρόνο, προκειμένου να μη χαθεί ο σταθμός του μετρό Παπάφη. Οι μετροπόντικες είναι εδώ και μήνες ακινητοποιημένοι και τώρα πια τα… ψέματα τελειώνουν και τα μηχανήματα πρέπει να πιάσουν δουλειά.

Από το Πανεπιστήμιο, όπου βρίσκονται, για να φτάσουν μέχρι το Παπάφειο, θέλουν περίπου 3,5 με 4 μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα προλαβαίνουν να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες στον αύλειο χώρου του ορφανοτροφείου, προκειμένου να διέλθουν οι μετροπόντικες και να κατασκευαστεί στη συνέχεια ο σταθμός.

Ο κίνδυνος η περιοχή του Παπαφείου αλλά και ευρύτερα της Τούμπας να μείνει χωρίς στάση μετρό δεν έχει εκλείψει, αφού υπάρχουν ακόμη δικαστικές εκκρεμότητες.

Οι απόφοιτοι

«Πήραμε ομόφωνα απόφαση να αναστείλουμε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα μέχρι τις 7 Ιουνίου που θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Θα αφήσουμε τα πανό και τις μαύρες σημαίες γύρω από το εργοτάξιο, αλλά δε θα ενοχλήσουμε κανέναν και θα αφήσουμε τα συνεργεία να εργαστούν», ανέφερε μετά από την απόφαση ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων «Μελιτέας» Αθηνών, Δημήτρης Μπεζαντές.

Η «Αττικό Μετρό»

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς υπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο και στην προκειμένη περίπτωση το μέσο πολίτη της Θεσσαλονίκης. Είμαστε υποχρεωμένοι στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, με τον οικονομικότερο τρόπο και με τις αυστηρότερες ποιοτικές προδιαγραφές να παραδώσουμε στους Θεσσαλονικείς το μετρό που τους ανήκει», δηλώνει στον «Α» ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστος Τσίτουρας.

Tags:
No comments yet.