Μετρό Θεσσαλονίκης: για μία ακόμα φορά τα προβλήματα του Μετρό έφτασαν στην Βουλή

Sep 25th, 2012

Ypodomes.com, 17.09.2012

Του Νίκου Καραγιάννη

Η βουλευτής εξέφρασε την  έντονη ανησυχία της για την πορεία υλοποίησης του μεγαλύτερου έργου της Θεσσαλονίκης την κατασκευή του Μετρό. Είκοσι χρόνια τώρα τα προβλήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και σήμερα  το έργο  έχει σχεδόν σταματήσει λόγω των καθυστερήσεων που αφορούν τις αρχαιολογικές ανασκαφές και  τις απαλλοτριώσεις, και από την άλλη πλευρά  λόγω της  χρηματοοικονομικής δυσκολίας του αναδόχου του έργου με αποτέλεσμα ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου να έχει μεταφερθεί και πέραν του  2016.

Η βουλευτής τόνισε ότι  η καθυστέρηση αυτή επιτείνει  τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες πέριξ των εργοταξίων, ενώ εντείνεται και η κυκλοφοριακή αναστάτωση στην πόλη και το σημαντικότερο τους εργαζόμενους σε ανασφάλεια, αφού χάνονται αντί να δημιουργούνται όπως έπρεπε για ένα έργο πλέον του 1δις θέσεις εργασίας .

Επιπρόσθετα έθεσε το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ του  αναδόχου και του ελληνικού δημοσίου και αν αυτές έχουν καρποφορήσει, ώστε και η πρόοδος του έργου  να διασφαλισθεί  εντός των όρων της σύμβασης, αλλά και για να μην βρεθούμε μπροστά σε μια χιονοστιβάδα απαιτήσεων του  αναδόχου δικαιολογημένων και μη. Παράλληλα,  η βουλευτής αναρωτήθηκε εάν υπάρχει από τη πλευρά του Υπουργείο κάποιο σχέδιο ανακούφισης των κατοίκων και καταστηματαρχών που πλήττονται από την καθυστέρηση του έργου.

Στην απάντησή του ο  Αναπληρωτής Υπουργός κ. Καλογιάννης  επεσήμανε ότι το έργο του Μετρό  Θεσσαλονίκης αποτελεί προτεραιότητα  για το Υπουργείο και συμφώνησε  με τη βουλευτή για τα προβλήματα που  υπάρχουν. Τόνισε ότι σε ότι αφορά τα αρχαιολογικά ευρήματα, έχει συσταθεί μία άτυπη επιτροπή αποτελούμενη από τους αρμόδιους φορείς που παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών κάθε μήνα.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία απαλλοτριώσεων έχει επιταχυνθεί με την εφαρμογή του Ν. 4070/2012 και ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τον ανάδοχο για λύση των προβλημάτων.

Κατά τη δευτερολογία της,  η  βουλευτής επισήμανε ότι  είναι θετικό βήμα η σύσταση της  άτυπης επιτροπής, επιφυλάχθηκε όμως για  την αποτελεσματικότητά της. Πρότεινε δε για πιο ορθολογική λειτουργία του έργου να επιβλεφθεί από υπηρεσία που εδρεύει στη πόλη. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε να αναλάβει Διευθύνουσα υπηρεσία του έργου η Εγνατία Οδός ΑΕ που έχει και ανάλογη εμπειρία και η Αττικό Μετρό να παραμείνει ως  Προϊσταμένη Αρχή. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος να ξεπεράσει ο Ανάδοχος την χρηματοπιστωτική δυσκολία που αντιμετωπίζει, χωρίς βέβαια να ζημιωθεί το δημόσιο συμφέρον.

Κατά τη δευτερολογία του  ο Αναπληρωτής Υπουργός, τόνισε ότι  σιγά – σιγά επιλύονται τα προβλήματα, όπως ο σταθμός της Ανάληψης, ενώ γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί και αυτό το έργο σ' εκείνα που μπορούν να απορροφήσουν μέχρι το 10%, έναντι του 6%  από την προκαταβολή.

No comments yet.