Μετρό Θεσσαλονίκης: Επόμενη στάση Καλαμαριά

Apr 26th, 2009
Κέρδος, 24.04.09

Της Τριάδας Μπράτσιου

Στις επόμενες δέκα ημέρες θα υλοποιηθεί ο διαγωνισμός δημοπράτησης για την πρώτη επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά προϋπολογισμού 465 εκατ. ευρώ, ενώ ολοκληρώνονται οι μελέτες για τη δεύτερη επέκταση προς Σταυρούπολη, που θα είναι ανάλογου κόστους με την πρώτη, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς. Ο υπουργός βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη για να «γιορτάσει» μαζί με τον «Γιωρίκα», τον δεύτερο μετροπόντικα, την έναρξη εργασιών για τη διάνοιξη και κατασκευή της δεύτερης σήραγγας του μετρό, ενώ ο πρώτος μετροπόντικας ο «Κωστίκας» μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει τα πρώτα 550 μέτρα της σήραγγας του μετρό και βρίσκεται στη πλατεία Βαρδαρίου. Ο υπουργός, που επισκέφθηκε χθες το εργοτάξιο στο σιδηροδρομικό σταθμό, γνωστοποίησε ότι η επέκταση προς Καλαμαριά θα είναι μήκους 5 χλμ. και θα έχει πέντε σταθμούς Νομαρχίας, Καλαμαριάς, Αρεστού, Ν. Κρήνης και Μίκρας. Ο σταθμός της Μίκρας θα έχει σταθμό μετεπιβίβασης λεωφορείων και πάρκινγκ 1.000 θέσεων.
Εκτιμά ότι τον Ιούνιο του 2010, ανάλογα με τις ενστάσεις που θα υπάρχουν θα έχει τελειώσει η διαδικασία του διαγωνισμού και θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος. Η χρηματοδότηση της επέκτασης είναι ήδη εξασφαλισμένη, καθώς το έργο έχει εξαρχής ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη και η έγκριση του δανείου με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΕΡΓΟ

Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε το έργο ως το μεγαλύτερο δημόσιο συγκοινωνιακό έργο της χώρας συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ μαζί με την πρώτη επέκταση προς Καλαμαριά. Εκτιμά ότι η κατασκευή των υπόγειων σηράγγων, μήκους 9,6 χλμ., θα ολοκληρωθεί σε τρία περίπου χρόνια και θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό του μετρό από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τη Ν. Ελβετία. Θα κατασκευάζονται κατά μέσο όρο καθημερινά δέκα μέτρα διπλής έτοιμης σήραγγας μετρό σε βάθος από 16 έως 31 μέτρα. Για τα αρχαιολογικά ευρήματα είπε ότι θα αναδειχθούν στους σταθμούς του μετρό και στο υπό ανάπλαση Χαμζά Μέη Τζαμί (πρώην Αλκαζάρ). Για τη 2η επέκταση του μετρό προς Σταυρούπολη είπε ότι και αυτή θα είναι 5 χλμ. με 5 σταθμούς. Επίσης μελετώνται επεκτάσεις και προς άλλες περιοχές, αεροδρόμιο και Κορδελιό.
Για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν τόνισε ότι οφείλονταν στη φύση των εργασιών, ενώ κάποια οικονομικά προβλήματα μίας εταιρείας της αναδόχου κοινοπραξίας έχουν ήδη αντιμετωπιστεί. Για τη κυβέρνηση τόνισε το έργο του μετρό είναι πρώτης προτεραιότητας έργο, το οποίο εισήλθε στη φάση της κύριας κατασκευής με ταχείς ρυθμούς πλέον. Για την αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση του έργου είπε ότι «όσοι επί δεκαετίες λησμόνησαν το έργο τώρα εμφανίζονται να αγωνιούν. Τα δικά τους είναι λόγια, τα δικά μας έργα».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΘ

Μετά τη σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με όλους τους φορείς ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αξιολόγηση των προτάσεων χωροθέτησης της ΔΕΘ εκτός κέντρου της πόλης και μετατροπής του υφιστάμενου χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο. Το χρονοδιάγραμμα και τα μέλη της επιτροπής θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, τόνισε ότι αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και επισήμανε ότι η επιτροπή θα εξετάσει τις μελέτες που έχουν κατατεθεί για το θέμα αυτό τα τελευταία χρόνια και μετά από διαβούλευση με τα κόμματα και τους φορείς θα καταθέσει τις προτάσεις για τη τελική χωροθέτηση.
Το έργο της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας το χαρακτήρισε ως αναγκαίο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό έργο για τη Θεσσαλονίκη και μεταξύ άλλων είπε ότι στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα έργα της εξωτερικής περιφερειακής οδού, της εξυγίανσης του χώρου των βυρσοδεψείων, του καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου και της κατασκευής πάρκινγκ.

Tags:
No comments yet.