Μετρό Θεσσαλονίκης: Καθυστερήσεις – «μαμούθ» βλέπει και ο υφυπουργός

Feb 22nd, 2011
Αγγελιοφόρος, 22.02.2011
Στο τέλος του 2014 ή αρχές του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη γραμμή στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης που τώρα κατασκευάζεται. Μέχρι το τέλος του 2011, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις μεταξύ των διαγωνιζομένων, θα υπάρξει ανάδοχος για την επέκταση των 5 χιλιομέτρων προς Καλαμαριά μέχρι τη Μίκρα και το 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η γραμμή της Καλαμαριάς προς τη Μίκρα.

Αυτό επισήμανε για την εξέλιξη των έργων στο μετρό Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, σε απάντησή του προς το βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρο Καράογλου.

Σε έγγραφό του ο κ. Μαγκριώτης επικαλείται την πληροφόρηση που του έχει δώσει η «Αττικό Μετρό ΑΕ», σύμφωνα με την οποία η διοίκηση της εταιρίας «παρέλαβε το έργο με σοβαρά διοικητικά και τεχνικά προβλήματα, που είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλούς ρυθμούς εκτέλεσης των εργασιών». Είναι χαρακτηριστικό, αναφέρει ο υφυπουργός, ότι «με αναλωμένο το 64% του συμβατικού χρόνου περαίωσης του έργου, είχε κατασκευαστεί μόνον το 14,5%…».

Χρονοβόρες διαδικασίες

«Οι ευθύνες βρίσκονται τόσο στην πλευρά της κατασκευάστριας κοινοπραξίας όσο και στην πλευρά του Δημοσίου», αναφέρεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, διευκρινίζεται όμως ότι «οι χρονικές καθυστερήσεις των εκτελουμένων εργασιών, σε σχέση με το συμβατικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου, οφείλονταν κυρίως στις ανάγκες της αρχαιολογικής έρευνας και συγκεκριμένα στους παρατεταμένους χρόνους αρχαιολογικών ανασκαφών, καθώς και στις χρονοβόρες διαδικασίες διαχείρισης των αρχαιολογικών ευρημάτων».
 

Επιπλέον σημειώνεται ότι έπειτα από επισημάνσεις του υπουργείου Πολιτισμού μετά την έναρξη των εργασιών, τροποποιήθηκαν οι σχετικές μελέτες και προσαρμόστηκε η μέθοδος κατασκευής των σταθμών για την εξυπηρέτηση του αρχαιολογικού έργου, ανατρέποντας έως ένα βαθμό το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου και τον αρχικό προϋπολογισμό των αρχαιολογικών εργασιών.

Για τη δυτική Θεσσαλονίκη

Ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, επισήμανε ότι «το υπουργείο σε συνεργασία με την ”Αττικό Μετρό ΑΕ” προτίθεται να αναπτύξει τα επόμενα χρόνια το μετρό στα 33 χιλιόμετρα με τους 33 σταθμούς, που θα καλύπτει το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και το κέντρο της πόλης, ανατολικά και δυτικά, με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση στους σχεδιασμούς δυτικά, γιατί η δυτική Θεσσαλονίκη είναι μια περιοχή που έχει αδικηθεί αρκετά μέχρι σήμερα». Το 2013 ο σχεδιασμός με την επιτάχυνση των μελετών προβλέπει τη δημοπράτηση της πρώτης γραμμής δυτικά, επί της οδού Λαγκαδά μέχρι την Ευκαρπία και την επέκτασή της προς τα νοσοκομεία.

Tags:
No comments yet.