Μετρό Θεσσαλονίκης και «Μαλιακός – Κλειδί»

Mar 30th, 2008
Η Έρευνα, 30.03.08

Μπόμπολας και Κύπριοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τα μερίδια της ΑΕΓΕΚ

Η δεινή οικονομική κατάσταση του ομίλου ΑΕΓΕΚ ενδεχομένως να της «στοιχήσει» τη συμμετοχή της στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και στο οδικό τμήμα «Μαλιακός – Κλειδί». Ήδη οι τράπεζες φέρονται να έχουν ανάψει το πράσινο φως για εκχώρησή τους. Άλλωστε, αυτές ήταν, ιδίως η Alpha Bank, που είχαν εκπονήσει το σχέδιο σωτηρίας του ομίλου ΑΕΓΕΚ, υποχρεώνοντας την εισηγμένη να πουλήσει ακίνητα, συμμετοχές της, το project στο λιμάνι του Αστακού κ.λπ. Τώρα δε που οι Ινδοί υποψήφιοι εταίροι αποχώρησαν, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για την ΑΕΓΕΚ αλλά και τις τράπεζες που ψάχνουν τρόπο να σώσουν κάτι από τα δάνεια που αφειδώς έχουν χορηγήσει στον κατασκευαστικό όμιλο.
ΕΛΤΕΧ και J&P Αβαξ ερίζουν για τα ποσοστά
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ήδη έχουν ξεκινήσει οι κόντρες των μεγάλων εγχώριων κατασκευαστών για την άλωση των μεριδίων της ΑΕΓΕΚ σε Μετρό Θεσσαλονίκης (κάπου στο 30%) αλλά και τον οδικό άξονα «Μαλιακός – Κλειδί» (10% περίπου). Ο όμιλος Μπόμπολα της Ελληνικής Τεχνοδομικής και οι Κύπριοι της J&P Αβαξ φέρονται να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με σκοπό να αποκτήσουν αυτά τα μερίδια. Άλλωστε, γνωρίζουν ότι η ΑΕΓΕΚ δεν είναι πλέον σε θέση να τα διατηρήσει, ενώ, αναφορικά με το Μετρό, είναι ένα ζητούμενο κατά πόσο θα κινηθούν και προς την πλευρά του άλλου συνεταίρου της ΑΕΓΕΚ, των Ιταλών υπό την Impergilo, που ξέρουν ότι με την υπάρχουσα προσφορά το έργο «δεν βγαίνει».
Καθυστερήσεις στην Ιόνια Οδό – Σύγκρουση ΓΕΚ και Ισπανών
Αν και έχει υπογραφεί η σύμβαση της Ιονίας Οδού, εντούτοις το έργο δεν έχει ξεκινήσει. Όπως λένε πληροφορίες, η κοινοπραξία ΓΕΚ-Ισπανών δείχνει να μην είναι συνεπής στις συμβατικές της υποχρεώσεις, τουλάχιστον όσον αφορά στον χρόνο έναρξης των εργασιών. Κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην εκτέλεση αλλά και την παράδοση του έργου. Πηγές του κλάδου κάνουν λόγο για σύγκρουση μεταξύ της ΓΕΚ και των εταίρων της στην κοινοπραξία ως προς το τι θα κάνει ο καθένας, πώς θα γίνει η διαχείριση του έργου κ.λπ. Βέβαια, το πώς θα τα βρούμε μεταξύ τους οι συνεταίροι δεν μας αφορά. Επειδή όμως πρόκειται για ένα έργο με συμμετοχή του Δημοσίου, καλείται ο κ. Σουφλιάς να πάρει θέση για τις καθυστερήσεις που έχουν προκύψει αλλά και να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Δημοσίου και των πολιτών.
Για να ξέρετε…
…ήδη τα διόδια έχουν περάσει στα χέρια των ιδιωτών. Άρα, πάμε προς αύξηση τους, όσο δε τα περιθώρια κέρδους των έργων δεν μεγαλώνουν, τόσο οι κατασκευαστές θα αναζητούν άλλους τρόπους για να βγάζουν τα σπασμένα. Εις Βάρος των πολιτών. Καταλαβαίνετε…
«Η ΑΞΙΑ»

Tags:
No comments yet.