Μετρό Θεσσαλονίκης: Μάχη… χαρακωμάτων για «Παπάφειο»

Apr 21st, 2010
Αγγελιοφόρος, 21.04.2010
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Σε μάχη… χαρακωμάτων εξελίσσεται η υπόθεση σχετικά με το σταθμό Παπάφη του μετρό της Θεσσαλονίκης, αφού ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος, εμμένει στην άποψή του για διασφάλιση των συμφερόντων του Παπάφειου Ορφανοτροφείου, ενώ η διοίκηση της «Αττικό Μετρό ΑΕ» τον καλεί να αποσύρει την προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνοντας λόγο για «κακούς συμβούλους» που έχει ο μητροπολίτης. Κι όλα αυτά ενώ την ερχόμενη Τρίτη, 27 Απριλίου, συνέρχεται το δικαστήριο για να καθοριστεί η τιμή μονάδας ανά τ.μ. για την απαλλοτρίωση των 900 τ.μ. του Παπαφείου.

Σε κάθε περίπτωση, η κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στο Παπάφειο και την «Αττικό Μετρό ΑΕ» μόνο στη Θεσσαλονίκη μπορεί να κάνει κακό, αφήνοντάς την με ένα «κουτσουρεμένο» έργο, το οποίο θα διαθέτει 12 αντί για 13 σταθμούς.

Ο σταθμός Παπάφη απειλείται με κατάργηση, μετά από προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο μητροπολίτης, ζητώντας να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του χώρου που απαιτείται για την κατασκευή του σταθμού (περίπου 900 τ.μ.), αλλά και η απόφαση για την προσωρινή κατάληψη μέρους του αύλειου χώρου του ιδρύματος (περίπου τρία στρέμματα) για την ανάπτυξη του εργοταξίου.

«Οι μετροπόντικες είναι ακινητοποιημένοι εδώ και έξι μήνες. Γιατί, ξαφνικά, θυμήθηκαν ότι το έργο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, ρίχνοντας μάλιστα τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο Παπάφειο και εκβιάζουν λέγοντας ότι, αν δεν αποσυρθεί η προσφυγή, δε θα γίνει ο σταθμός;», διερωτάται μιλώντας στον «Α» ο μητροπολίτης και υπογραμμίζει: «Εξακολουθώ να τονίζω, και το ίδιο αναφέρω σε σχετικό έγγραφο που απέστειλα στην “Αττικό Μετρό ΑΕ”, ότι θέλουμε με όλη μας την ψυχή να ολοκληρωθεί το μετρό. Γι’ αυτό και είμαστε στη διάθεσή τους να επαναδιαπραγματευτούμε. Αν υπάρξουν αμοιβαίες δεσμεύσεις, που αφορούν στη διασφάλιση του ιδρύματος, είμαστε πρόθυμοι να αποσύρουμε αυθημερόν την προσφυγή. Εμείς είμαστε διαχειριστές του ιδρύματος. Οχι ιδιοκτήτες».

Εκκληση προς το μητροπολίτη να αποσύρει την προσφυγή του απευθύνει ο διευθυντής της διευθύνουσας υπηρεσίας μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Ευάγγελος Γαλούσης, προκειμένου, όπως λέει, να μην ακυρωθεί η κατασκευή του σταθμού. «Πολύ φοβούμαι ότι ο μητροπολίτης ακούει κακούς συμβούλους. Ας μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο παραδίδοντας τάχιστα το χώρο για να εκτελεστούν εργασίες και ας περιμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις για τις αποζημιώσεις που θα οριστούν. Θεωρώ ότι έχει και το κουράγιο, και τη δύναμη για να δώσει λύση στο αδιέξοδο. Μπορεί να μας αποδείξει και πάλι ότι πρόκειται για έναν ιεράρχη με δυναμικό προφίλ, που κοιτάζει το καλό του κοινωνικού συνόλου», υπογραμμίζει ο κ. Γαλούσης.

Tags:
No comments yet.