Μετρό Θεσσαλονίκης: Πήρε μπρος κι ο «Γιωρίκας»

Sep 9th, 2010
Αγγελιοφόρος, 09.09.2010
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Οχι Δευτέρα πρωί, όπως συνηθίζεται, αλλά το βράδυ της Τρίτης έπιασε δουλειά και ο δεύτερος μετροπόντικας της Θεσσαλονίκης, ο «Γιωρίκας», ο οποίος ήταν παροπλισμένος από τον περασμένο Ιανουάριο.
Εχοντας πλέον ασφαλή απόσταση από τον «Κωστίκα», το πρώτο μηχάνημα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων -όπως είναι η επίσημη ονομασία τους- μέχρι αργά χτες το βράδυ είχε κατασκευάσει 17 μέτρα σήραγγας.
Ο «Κωστίκας», που ξεκίνησε το σκάψιμο στα έγκατα της Θεσσαλονίκης στις 2 Αυγούστου, έχει διανύσει 380 μέτρα, κατασκευάζοντας παράλληλα το τούνελ μέσα από το οποίο θα ταξιδεύουν οι συρμοί όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του μετρό. Ο πρώτος μετροπόντικας σήμερα βρίσκεται μέσα στο «κουτί» που θα αποτελεί, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, το σταθμό Πανεπιστήμιο.
Χωρίς Παπάφειο
Οι δύο μετροπόντικες θα περάσουν κάτω από το Παπάφειο ορφανοτροφείο, χωρίς να έχουν προηγουμένως κατασκευαστεί οι υποδομές που απαιτούνται για την κατασκευή σταθμού. Σε αυτήν τη φάση, το μετρό κατασκευάζεται με 12 αντί για 13 σταθμούς, όπως προβλεπόταν. Ο σταθμός Παπάφη θα κατασκευαστεί εκ των υστέρων, μόνον αν σταματήσει να βάζει προσκόμματα η διοίκηση του ιδρύματος στο έργο και αν βέβαια εξευρεθούν τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται (20 εκατ. ευρώ όπως αποκάλυψε ο «Α» στις 25 Αυγούστου) για την κατασκευή του σταθμού.
Κατά τα άλλα, σε διπλή βάρδια εργάζονται τα συνεργεία για την κατασκευή του σταθμού Ευκλείδης, προκειμένου οι μετροπόντικες, όταν φτάσουν εκεί, να βρουν έναν έτοιμο σταθμό.
Απαλλοτριώσεις
Στο σταθμό Φλέμινγκ, αν και δεν ήταν αναμενόμενο, ήρθαν στο φως αρχαιότητες. Ωστόσο, στη νότια πλευρά του εργοταξίου ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή και τώρα πια βρίσκονται εκεί κατασκευαστικά συνεργεία. Η ανασκαφή συνεχίζεται στη βόρεια πλευρά του σταθμού, αλλά είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει.
Στην Ανάληψη τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι πολλά. Μάλιστα, όπως επίσης αποκάλυψε ο «Α», πρόκειται να κλείσει για τουλάχιστον δέκα μήνες η οδός Δελφών, προκειμένου να χωρέσουν τα ευμεγέθη μηχανήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών. Λύσεις εξακολουθούν να αναζητούνται για τον τρόπο διέλευσης των δύο μηχανημάτων από την περιοχή.
Ανατολικότερα τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα, καθώς η κατασκευή των σταθμών του μετρό είναι μπλεγμένη μέσα σε ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα. Για το… ξεκαθάρισμα απαιτείται και χρόνος, αλλά και χρήμα, καθώς προκειμένου να αρχίσουν εργασίες για την κατασκευή των σταθμών Πατρικίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία, πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις. Αν όλα πάνε καλά, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από σήμερα…
Tags:
No comments yet.