Μετρό Θεσσαλονίκης: τι κρύβουν οι καθυστερήσεις

Jan 25th, 2010
Ελευθεροτυπία, 12.01.2010

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Μέσο πίεσης για να μην εγκατασταθεί η διοίκηση του μετρό Θεσσαλονίκης στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην εξέλιξη του έργου.

Αυτό επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις του ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, όταν ρωτήθηκε για τους αργούς ρυθμούς των τελευταίων ημερών στην εξέλιξη των εργασιών του μετρό Θεσσαλονίκης.

«Πολύ γρήγορα θα φέρουμε τη διοίκηση του μετρό Θεσσαλονίκης στη Θεσσαλονίκη, παρ’ όλες τις αντιδράσεις που υπάρχουν για κατανοητούς και γνωστούς λόγους», δήλωσε ο Γ. Μαγκριώτης. Σκοπός του υπουργείου Υποδομών είναι να ξεπεραστούν, τώρα και στο μέλλον, όλα εκείνα τα προβλήματα που δημιούργησαν μεγάλες καθυστερήσεις. Καθυστερήσεις που αθροίζονται συνολικά στα 2 χρόνια, σημείωσε ο Γ. Μαγκριώτης. Κάτι που, όπως είπε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι «το έργο στο κέντρο έχει μέχρι τώρα πιστοποιημένες δαπάνες περίπου το 11% του συνολικού κόστους. Από το 1,1 δισ. ευρώ του συνολικού κόστους, έχουν πιστοποιηθεί δαπάνες, δηλαδή έχει κατασκευαστεί έργο περίπου 120 εκατ. ευρώ», τόνισε. Ο υφυπουργός Υποδομών χαρακτήρισε «θαύμα» να ολοκληρωθεί η κύρια γραμμή του έργου τον Οκτώβριο του 2012 και προσδιόρισε την ολοκλήρωσή της στις αρχές του 2014.

Το θέμα των καθυστερήσεων και των αντιδράσεων στην εγκατάσταση της διοίκησης του έργου στη Θεσσαλονίκη συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα στους κύκλους των μηχανικών της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι, από την έναρξη του έργου, διεκδικούν περισσότερο ενεργό ρόλο στις διαδικασίες των μελετών.

«Η διοίκηση του έργου πρέπει να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ώστε να λύνονται άμεσα κάποια θέματα και να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Αναστάσιος Κονακλίδης.

Οσον αφορά την επέκταση της Καλαμαριάς, ο Γ. Μαγκριώτης, έπειτα από συνάντησή του με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Χριστόδουλο Οικονομίδη, δήλωσε: «Ζητήσαμε από την “Αττικό Μετρό” να προχωρήσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών για τις μελέτες, για να υπάρξει ανάδοχος και να μη σημειωθούν άλλες καθυστερήσεις. Θα διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της κατασκευής αυτής της γραμμής γιατί μέχρι τώρα έχει διασφαλιστεί μόνο το 50% των πόρων». Πρόσθεσε, επίσης, ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2010 θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα της δημοπράτησης των μελετών της επέκτασης προς Καλαμαριά.

Tags:
No comments yet.