Μετρό – Θεσσαλονίκη: Ούτε το 2015 θα είναι έτοιμο

Mar 12th, 2012

Greekmoney.gr, 12.03.2012

Σε νέο… εκτροχιασμό οδηγείται το μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, και παρά τις υποσχέσεις ότι θα είναι έτοιμο το 2015, αποκλείεται να κυκλοφορήσει νωρίτερα από το 2016. Αυτήν τη φορά το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τις αρχαιολογικές ανασκαφές, σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο της Κυριακής.

Η ολοκλήρωση του έργου, από το Δεκέμβριο του 2012 αναβλήθηκε για το 2013. Ύστερα μετατέθηκε για το 2014 και κατόπιν για το 2015. Οι πλέον αισιόδοξοι δεν οριοθετούν τη λειτουργία του μετρό της Θεσσαλονίκης νωρίτερα από το 2016, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάει ακόμα πιο πίσω.

Μέχρι σήμερα, ως βασική δικαιολογία για τις καθυστερήσεις στο έργο προβαλλόταν κυρίως η μακροχρόνια αρχαιολογική ανασκαφή, καθώς και οι τροποποιήσεις σε σταθμούς του μετρό. Οι τεράστιες καθυστερήσεις που καταγράφονται στις απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν στους σταθμούς, οι οποίες ακόμα δεν έχουν συντελεστεί, παρότι φέτος το μετρό θα έπρεπε να ολοκληρώνεται, δεν τονίστηκαν ως αιτία.

Και όμως, οι απαλλοτριώσεις «μπλοκάρουν» το μετρό και φέρνουν τα πάνω κάτω στον τρόπο κατασκευής του, αναστατώνοντας ακόμα και τη ζωή των δύο μετροπόντικων του έργου.

Τα δύο μηχανήματα παραμένουν ακινητοποιημένα και ουσιαστικά παροπλισμένα, λίγο έξω από το σταθμό «Ανάληψη». Και αυτό διότι στους σταθμούς που έπονται (Πατρικίου, Βούλγαρη και Νέα Ελβετία) δεν έχουν συντελεστεί οι απαλλοτριώσεις και έτσι δεν έχουν εκτελεστεί οι εργασίες που πρέπει να προηγούνται της υπόγειας κατασκευής των σηράγγων.

Η «Αττικό Μετρό ΑΕ» θέλει πάση θυσία να αποφύγει αυτό που συνέβη στο «Παπάφειο», όπου οι μετροπόντικες πέρασαν υπογείως του σταθμού, χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποτε κατασκευαστεί σταθμός στην περιοχή, αφενός θα γκρεμιστεί τμήμα των κατασκευασμένων σηράγγων, αφετέρου το κόστος κατασκευής θα εκτιναχτεί! Αν μάλιστα το έργο έχει ολοκληρωθεί και το μετρό λειτουργεί, προκειμένου να κατασκευαστεί σταθμός εκ των υστέρων, θα πρέπει να σταματήσει για κάποιους μήνες η λειτουργία του! Κάτι αντίστοιχο συνέβη στην Αθήνα, όπου, για να κατασκευαστεί σταθμός στην «Αγία Παρασκευή», το μετρό είχε σταματήσει να λειτουργεί για μήνες.

No comments yet.