Μετρό Θεσσσαλονίκης: Διαψεύδονται τα περί εκτροχιασμού του κόστους

Ναυτεμπορική, 06.09.2011

Στην Πυλαία θα κατασκευαστεί τελικά το αμαξοστάσιο του μετρό Θεσσαλονίκης λόγω των κωλυμάτων και άλλων χρονοβόρων διαδικασιών που προέκυψαν με το Συμβούλιο της Επικρατείας για κατασκευή του στην περιοχή της Καλαμαριάς, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Αττικό Μετρο, Χρ. Τσίτουρας, στο πλαίσιο ενημέρωσης των εκπροσώπων των κομμάτων του νομού για την πορεία εξέλιξης του μετρό Θεσσαλονίκης.

Στην Πυλαία θα κατασκευαστεί τελικά το αμαξοστάσιο του μετρό Θεσσαλονίκης λόγω των κωλυμάτων και άλλων χρονοβόρων διαδικασιών που προέκυψαν με το Συμβούλιο της Επικρατείας για κατασκευή του στην περιοχή της Καλαμαριάς.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Αττικό Μετρο, Χρήστος Τσίτουρας, στο πλαίσιο ενημέρωσης των εκπροσώπων των κομμάτων του νομού για την πορεία εξέλιξης του μετρό Θεσσαλονίκης, από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη. Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός επανέλαβε ότι η βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης, μήκους 9,6 χλμ, θα είναι έτοιμη το 2015, οπότε και προβλέπεται να έχει δοθεί για χρήση και η επέκτασή της προς την Καλαμαριά, ενώ εκτίμησε ότι το 2020 θα λειτουργούν και οι 33 σταθμοί που προβλέπονται σε 33 χλμ.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίτουρας ενημέρωσε ότι στην περιοχή της Πυλαίας προβλέπεται να εξασφαλιστούν άλλα 100 στρέμματα δίπλα στην υπάρχουσα εγκατάσταση των 50 στρεμμάτων, έτσι ώστε να γίνει ένα ασφαλές αμαξοστάσιο.

Επιπρόσθετα, όπως έκανε γνωστό, ο σταθμός της Νέας Ελβετίας μετατίθεται σε διπλανό σημείο που υπέδειξε ο δήμος Θεσσαλονίκης ενώ συγχωνεύονται οι σταθμοί Βούλγαρη και Νομαρχίας.

Αναφορικά με το θέμα που ταλανίζει τη διοίκηση της Αττικό Μετρό ΑΕ για το σταθμό του Παπαπαφείου, ο κ. Τσίτουρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση του ζητήματος, σημειώνοντας ότι εντός της ημέρας συναντάται με τον μητροπολίτη Ανθιμο. Αφού χαρακτήρισε θετική τη διαβούλευση που είχαν το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσίτουρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών να επιτευχθεί άμεσα.

Διαψεύδοντας εξάλλου φήμες και δημοσιεύματα περί εκτροχιασμού του κόστους για το μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίτουρας επεσήμανε ότι δεν προβλέπονται επιπλέον επιβαρύνσεις 15 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του σταθμού στο Παπάφειο και σημείωσε ότι τα οκτώ εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για την ενίσχυση του υπεδάφους στο σταθμό Ανάληψης, είναι εντός του προϋπολογισμού και εντός της σύμβασης.

Παράλληλα, για τις αρχαιολογικές ανασκαφές ανέφερε ότι ενώ αρχικά έπρεπε να δαπανηθούν 15 εκατ. ευρώ, τελικά το σύνολο των πόρων που θα απαιτηθούν είναι 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη δοθεί 30 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωσή τους αναμένεται εντός του 2012, ένα χρόνο νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Όπως επίσης έκανε γνωστό, οι εργασίες για την επέκταση προς την Καλαμαριά αναμένεται να αρχίσουν το καλοκαίρι του 2012, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν ενστάσεις και δικαστικές διαμάχες. Το κόστος της φθάνει στα 425 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ενταγμένα και εξασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ.

Για την επέκταση προς τη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, Σταυρούπολη και Νοσοκομεία, τόνισε ότι εντός του 2013 αναμένεται η περαίωση των μελετητικών εργασιών και η δημοπράτηση του project.

Σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι για την εκτέλεση των εργασιών προς τα Δυτικά, ο κ. Τσίτουρας τόνισε υπεύθυνα – όπως χαρακτηριστικά είπε- ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα σταθεί αρωγός για τα μη εξασφαλισμένα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης, αρκεί να υπάρξει δυνατότητα να καλυφθεί η δημόσια δαπάνη που θα απαιτηθεί.

Με τη σειρά του, ο διευθυντής έργων μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι υποχρέωση όλων που εμπλέκονται στο θέμα ολοκλήρωσης του project, είναι η επιτάχυνση των εργασιών και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι σήμερα η απορρόφηση πόρων είναι στα 236,7 εκατ. ευρώ ήτοι το 25% του συνολικού προϋπολογισμού που είναι 1,1 δισ. ευρώ, με τα 328 εκατ. ευρώ να είναι ενταγμένα στο ΠΕΠ και τα υπόλοιπα να αφορούν χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ

Καταλήγοντας, επεσήμανε πως στο μετρό Θεσσαλονίκης εργάζονται 1.050 άτομα, εκ των οποίων 600 στις αρχαιολογικές ανασκαφές, ενώ με τα συναφή επαγγέλματα που απαιτούνται, ο αριθμός των απασχολουμένων φθάνει στα 1.600 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι η Αττικό Μετρό ΑΕ, κατέθεσε αίτηση χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής, για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης έως Καλαμαριά και δημόσια δαπάνη 588.500.000,00 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 119.830.000,00 ευρώ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share/Bookmark
Leave a Comment