Μετρό, τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία το 2015

Apr 20th, 2011
Μακεδονία, 19.04.2011
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Ευρύ δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς που θα περιλαμβάνει μετρό, τραμ, θαλάσσια αστική συγκοινωνία και αστικά λεωφορεία θα αποκτήσει η Θεσσαλονίκη το 2015, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.
 
Εργασίες που ξεπερνούν τα 6,5 εκατ. ευρώ τον μήνα γίνονται αυτή την περίοδο για την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο δαπανούνταν 2,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως, γεγονός που φανερώνει την επιτάχυνση του έργου ώστε να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015, όπως υπολογίζεται από το υπουργείο. Την ίδια χρονιά, εκτιμάται ότι η Θεσσαλονίκη θα έχει ανεπτυγμένο δίκτυο τραμ σε μήκος που θα υποδειχθεί από τις σχετικές μελέτες που θα γίνουν, ενώ στόχος είναι την άνοιξη του 2012 να ξεκινήσουν τα δρομολόγια της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό κόλπο.

Μνημόνιο συνεργασίας για το μετρό
Ομάδες εργασίες οι οποίες θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των προτάσεων που σκοπό έχουν τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας, τον εξωραϊσμό περιοχών πέριξ των σταθμών του μετρό και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων συστήνονται από την “Αττικό Μετρό” και από φορείς της πόλης. Η σύσταση των ομάδων προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε χθες στα γραφεία της “Διεύθυνσης Μετρό Θεσσαλονίκης” μεταξύ της “Αττικό Μετρό” και εκπροσώπων 23 φορέων της πόλης μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη.
Σε πρώτη φάση δημιουργούνται τρεις ομάδες εργασίες οι οποίες είναι:
1. Ομάδα εργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με αντικείμενο την κατασκευή χώρων στάθμευσης οχημάτων και την αισθητική αναβάθμιση των εργοταξίων του μετρό.
2. Ομάδα εργασίας με φορείς των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων, με αντικείμενο την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έχουν πληγεί και πλήττονται από τα έργα κατασκευής του μετρό.
3. Ομάδα εργασίας με τον δήμο Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο αναπλάσεις περιοχών πέριξ των σταθμών του μετρό, μελέτες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και δημιουργία χώρων στάθμευσης κοντά στους σταθμούς.
“Χαίρομαι διότι η προσπάθεια όλων των εκπροσώπων των φορέων της Θεσσαλονίκης καταλήγει σε αυτή τη συμφωνία. Οι βασικοί στόχοι είναι τρεις: να δουλεύουμε για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά την κατασκευή του έργου, να αναδείξουμε την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης -τα ευρήματα που φέρνει στο φως η αρχαιολογική έρευνα- και, τρίτον, η προβολή της πόλης διεθνώς και του έργου του μετρό που προσφέρει ένα σύγχρονο δίκτυο μεταφορών σταθερής τροχιάς”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαγκριώτης μετά την υπογραφή του μνημονίου, προσθέτοντας ότι “από την προβολή κερδίζει η πόλη μας μέσω της προσέλκυσης επισκεπτών και επενδυτών. Για τους τρεις στόχους θα αγωνιστούμε όλοι”.
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη γίνει επαφές με τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου και με ΔΕΚΟ, προκειμένου να εξεταστούν τα περιθώρια ικανοποίησης των αιτημάτων των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων για υποστήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και πλήττονται από την κατασκευή του έργου. Επίσης, επανέλαβε την πρόταση που έκανε στη βουλή για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα ενημερώνεται για την πορεία του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης και θα συμβάλλει στην προσπάθεια κατασκευής και ολοκλήρωσής του.

Ενστάσεις και παρατηρήσεις
Επιφυλακτικός στο να υπογράψει το μνημόνιο εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, θέτοντας τέσσερις όρους. Ζήτησε να υπάρξει ρητή δέσμευση από την “Αττικό Μετρό” για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, όπως τέθηκαν από το υπουργείο και αναφέρουν ότι η κύρια γραμμή του μετρό θα έχει κατασκευαστεί έως τις αρχές του 2015, να ξεκαθαρίζεται για πόσο χρονικό διάστημα θα κλείσει η οδός Δελφών, να μη ζητείται από τους φορείς να καταβάλλουν χρήματα για κοινές δράσεις (άρθρο 6) και να περιληφθεί στο μνημόνιο η δέσμευση ότι η επαναχάραξη της κύριας γραμμής δεν θα προκαλέσει καθυστερήσεις στο έργο ή νομική εμπλοκή. Μετά από παρέμβαση του κ. Μαγκριώτη υπήρξε συμφωνία με τον αντιπεριφερειάρχη να προστεθούν κάποια σημεία στις διατάξεις του μνημονίου, και ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι, μετά τις αλλαγές, θα υπογράψει το κείμενο.
“Θέσαμε κάποιες παραμέτρους από την πρώτη στιγμή που άνοιξε ο διάλογος για το μνημόνιο. Χαίρομαι διότι ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εντάξει τις παραμέτρους αυτές στο μνημόνιο συνεργασίας. Οπότε, εάν και εφόσον γίνει αυτό, θα υπογράψουμε. Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ότι η περιφέρεια και η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης είναι υπέρ του έργου. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ταχύτατα ένα σύγχρονο μετρό, και με όλες μας τις δυνάμεις θα βοηθήσουμε είτε έχουμε υπογράψει είτε όχι το μνημόνιο”, δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
“Ας σταματήσουμε την καταστροφολογία και την υστερία για καθυστερήσεις και προβλήματα, ας μην παραπονιόμαστε συνέχεια κι ας αντιληφθούμε ότι το μετρό είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο για την πόλη, μοναδικό στην Ελλάδα”, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ανακοινώνοντας ότι ο δήμος θα καταθέσει πακέτο παρατηρήσεων.
Εξειδίκευση στη σχέση του πανεπιστημίου με το μετρό ζήτησε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης υπογράμμισε ότι “έχουμε κάποιες αντιρρήσεις αλλά υπογράφουμε το μνημόνιο, αποδεικνύοντας ότι αγκαλιάζουμε και στηρίζουμε το έργο”. Τη συμφωνία τού ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε γενικές γραμμές, με το μνημόνιο δήλωσε η αντιπρόεδρος κ. Άννα Μίχου.

Τα έργα στη Δελφών
Στην παγκόσμια βιβλιογραφία θα συμπεριληφθεί η τεχνική κατασκευής του μετρό στην οδό Δελφών, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή έργου Θεσσαλονίκης Γιώργο Κωνσταντινίδη. Όπως περιέγραψε ο κ. Κωνσταντινίδης, η οδός πρέπει να κλείσει για τουλάχιστον δέκα μήνες, για να μπορεί να αναπτυχθεί το εργοτάξιο. Η μέθοδος κατασκευής του σταθμού που προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό δεν έλαβε υπόψη τη στενότητα του δρόμου και την ύπαρξη μπαλκονιών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργαστούν οι γερανοί. “Οι διαφραγματικοί τοίχοι πρέπει να γίνουν κατακόρυφα αλλά τα μπαλκόνια εμποδίζουν. Έτσι, θα κλείσει ο δρόμος. Η Δελφών έχει δυσκολίες στα εδάφη, των οποίων τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά είναι φτωχά. Οι σήραγγες στο σημείο έχουν συγκλίνει σε μεγάλο βαθμό. Οι τεχνικοί θα μας υποδείξουν τον τρόπο που θα κατασκευαστεί ο σταθμός. Είναι βέβαιο ότι θα συμπεριληφθούμε στην παγκόσμια βιβλιογραφία”, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.

    Παράπονα από δυτικά. Παράπονα για την απαξίωση της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς δεν συμπεριελήφθη από την αρχή στον σχεδιασμό του μετρό, εξέφρασε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, ζητώντας το ενδιαφέρον της πολιτείας. Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο δήμαρχος Ευόσμου – Κορδελιού Στάθης Λαφαζανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην καθυστέρηση του σχεδιασμού για τη συμπληρωματική γραμμή του μετρό προς τα δυτικά. Αντίθετα, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης διατύπωσε μεν την ικανοποίησή του για τον σχεδιασμό του μετρό, αλλά στήριξε και τις απόψεις των συναδέλφων του από τους δυτικούς δήμους.

Θα γεμίσει η Θεσσαλονίκη με ράγες

Η ανάπτυξη ενός δικτύου τραμ είναι δυνατή σε διάστημα μόλις δύο ετών

Στις αρχές του 2015, δηλαδή με την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του μετρό, υπολογίζεται ότι θα έχει αναπτυχθεί δίκτυο τραμ στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας κατά τη διάρκεια χθεσινής ημερίδας που διοργάνωσε το ΣΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “Σύνδεση του αεροδρομίου ‘Μακεδονία’ με το μελλοντικό δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς Θεσσαλονίκης”. Ο κ. Βούγιας διατύπωσε την πεποίθηση ότι το 2015 η Θεσσαλονίκη θα διαθέτει ένα ευρύ φάσμα μέσων μαζικής μεταφοράς, δηλαδή μετρό, τραμ, θαλάσσια συγκοινωνία και λεωφορεία, που θα συγκροτούν μια συμπαγή πόλη. Στόχος του υπουργείου είναι, όπως είπε, όταν ολοκληρωθεί το δίκτυο, να διπλασιαστεί το ποσοστό των μετακινήσεων που γίνονται με μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε τουλάχιστον το 50% των καθημερινών μετακινήσεων να γίνονται με αυτά τα μέσα.
Τα χαρακτηριστικά του τραμ θα προκύψουν από τις μελέτες που θα γίνουν. “Για το τραμ, δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά, μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες, θα το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα. Απαιτούνται μόλις δύο χρόνια για την κατασκευή του, και εκτιμώ ότι, με την ολοκλήρωση των έργων της κεντρικής γραμμής του μετρό, θα έχουμε και τραμ”, ανέφερε ο κ. Βούγιας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η σύνδεση του αεροδρομίου “Μακεδονία” με τον μελλοντικό τερματικό του μετρό στη Μίκρα θα πρέπει να γίνει με τραμ, καθώς, εάν επιλεγεί η συνέχεια του μετρό, θα εκτιναχθεί το κόστος, ενώ επίσης μεγάλο θα είναι το κόστος για σύνδεση με monorail.

Έρευνα του ΣΑΣΘ
Φθηνότερη απ’ όλα τα σταθερά μέσα είναι η υποδομή του προαστιακού σιδηρόδρομου, χωρίς όμως να συμπεριληφθεί το τροχαίο υλικό, όπως προέκυψε από μελέτη που διενήργησε το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) για τη σύνδεση του αεροδρομίου “Μακεδονία” με το μελλοντικό δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς Θεσσαλονίκης.
Οι επιστήμονες προτείνουν ωστόσο η σύνδεση του μελλοντικού τερματικού σταθμού του μετρό στη Μίκρα Καλαμαριάς με το αεροδρόμιο να γίνει με monorail. Το monorail μοιάζει με το τραμ αλλά κινείται σε μονή υπέργεια γραμμή η οποία στηρίζεται σε πυλώνες. Για την κατασκευή της υποδομής δεν απαιτούνται πολυδάπανες απαλλοτριώσεις.
Η έρευνα παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή ημερίδα του ΣΑΣΘ από τον ειδικό σύμβουλο του ΣΑΣΘ Μάνο Βουγιούκα, συντονιστή του έργου “Civitas Catalist”. Ο κ. Βουγιούκας ανέφερε ότι το κόστος για την κατασκευή υποδομών προαστιακού σιδηρόδρομου ανέρχεται σε 10 με 18 εκατ. ευρώ το χλμ., για ανάπτυξη δικτύου τραμ 20 με 30 εκατ. ευρώ, για monorail από 30 μέχρι 60 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, ενώ για την κατασκευή μετρό το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 120 και 170 εκατ. ευρώ ανα χλμ.
Το επιβατικό κοινό, σύμφωνα με την έρευνα, δείχνει εμπιστοσύνη στο μετρό, το οποίο θεωρεί γρήγορο και αξιόπιστο μέσο και το προτιμά για τη σύνδεση της πόλης της Θεσσαλονίκης με το αεροδρόμιο “Μακεδονία”. Δεύτερο σε προτίμηση έρχεται το monorail, τρίτος ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τέταρτο το τραμ.
Ο χρόνος διαδρομής από τον νέο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης μέχρι το αεροδρόμιο “Μακεδονία” υπολογίζεται με αυτοκίνητο ή ταξί σε 35-45 λεπτά της ώρας, με το αστικό “78” από 70 έως 75 λεπτά, με το μετρό σε 44 λεπτά και με το τραμ σε 50-53 λεπτά. Με μετρό έως τη Μίκρα και από εκεί με λεωφορείο μέχρι το αεροδρόμιο ο χρόνος μετακίνησης υπολογίζεται σε 49 λεπτά, με μετρό μέχρι τη Μίκρα και στη συνέχεια με τραμ έως το αεροδρόμιο ο χρόνος υπολογίζεται σε 50-53 λεπτά, ενώ με μετρό μέχρι τη Μίκρα και στη συνέχεια με monorail η μετακίνηση υπολογίζεται σε 49-50 λεπτά.
 
Τρεις δήμοι συζητούν για καραβάκια στο Θερμαϊκό

Προς συγκρότηση ειδικός φορέας για τις υποδομές της θαλάσσιας συγκοινωνίας

Σύσταση διαδημοτικού φορέα ο οποίος θα αναζητήσει χρηματοδοτικό εργαλείο για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών για τη λειτουργία αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε σε χθεσινή συνάντηση εργασίας στα γραφεία της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.
Στη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας, ο γ.γ. αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Ευθύμιος Σώκος και οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογκλίδης και Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής.
Ο κ.Βούγιας, αφού εκτίμησε ότι η θαλάσσια αστική συγκοινωνία μπορεί να είναι έτοιμη σε έναν χρόνο, επισήμανε ότι η ανάληψη, από πλευράς της πολιτείας, της πρωτοβουλίας για την κατασκευή και την αδειοδότηση των στάσεων και των χώρων υποδοχής των επιβατών θα κάνει ελκυστικότερο το έργο για τους ιδιώτες στους οποίους απευθύνεται. Όπως εξήγησε, αφενός θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της επένδυσης προς όφελος και των πολιτών, αφού το κόστος θα μετακυλύεται στα εισιτήρια, αφετέρου θα προσελκύσει επιχειρηματίες, για τους οποίους οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης λειτουργούν ως αντικίνητρο για την επένδυση. Ο ίδιος γνωστοποίησε την πρόθεση του υπουργείου να προκηρύξει, με την ολοκλήρωση των μελετών, αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για νέους αρχιτέκτονες για τον σχεδιασμό στάσεων υψηλής αισθητικής.
“Προχωρούμε με συντονισμένα βήματα, και είμαι αισιόδοξος πως αυτή τη φορά, υλοποιώντας και τις κατασκευές του έργου από την πλευρά της πολιτείας, θα μπορέσουμε να έχουμε και φθηνή συγκοινωνία. Το έργο πάντα ήταν βιώσιμο οικονομικά, στο παρελθόν δεν ήταν βιώσιμο πολιτικά. Τώρα η πόλη έχει ωριμάσει, οι πολίτες το απαιτούν και νομίζω πως θα γίνει σύντομα πραγματικότητα. Εγώ θα ήθελα να το δω και του χρόνου τέτοια εποχή στον Θερμαϊκό”, ανέφερε ο υφυπουργός.

Αντιδράσεις από Απ. Τζιτζικώστα
Την καταγγελία ότι η αιρετή περιφέρεια δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη σύσκεψη που έγινε για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας. “Όπως και στο ρυθμιστικό, η πολιτεία θέλει να αποφασίζει χωρίς τους τοπικούς φορείς”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας. Το υπουργείο απάντησε ότι στις 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή και της αιρετής περιφέρειας.

Tags:
No comments yet.