Μετρό: ψάχνουν 1 δισ. ευρώ

Dec 7th, 2010
Ελευθεροτυπία, 07.12.2010
Του Σάκη Αποστολάκη
Ενα δισ. ευρώ αναζητά η «Αττικό Μετρό Α.Ε.» για την ολοκλήρωση ενός πλήρους δικτύου μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, έπειτα από σύσκεψη με φορείς της πόλης. Οπως είπε, υπολογίζεται βάσιμα ότι το ποσό αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Χρηματοδότηση

Για το σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», Χρήστος Τσίτουρας, που θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, Πλούταρχο Σακελάρη. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο Γ. Μαγκριώτης, το μετρό έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την κύρια γραμμή και μέρος της επέκτασης προς Καλαμαριά. Πρόσθεσε ότι αν δεν αλλάξει κάτι στο μέχρι τώρα σχεδιασμό και αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις με προσφυγές, η κύρια γραμμή του έργου θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014.

Στη σύσκεψη με τους φορείς συζητήθηκαν τρεις νέοι πυλώνες του έργου: α) η ανάδειξη του Μετρό Θεσσαλονίκης και η σημασία του για τη ζωή της πόλης, με στόχο τη διεθνή προβολή της, β) η ανάδειξη και προβολή των πλούσιων αρχαιολογικών και πολιτιστικών ευρημάτων από την 23 αιώνων ζωή της πόλης και γ) η συνεργασία των φορέων και των πολιτών για την επίλυση των προβλημάτων, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου.

Tags:
No comments yet.