Με ρυθμούς χελώνας ο μετροπόντικας

Apr 8th, 2008
Μακεδονία, 08.04.08
Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Εκτός χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης το μετρό Θεσσαλονίκης, οι εργασίες του οποίου σημειώνουν πεντάμηνη καθυστέρηση. Το πρώτο μηχάνημα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων (μετροπόντικας), αν και ήρθε το Νοέμβριο -δηλαδή ένα μήνα μετά το χρόνο που είχε προβλεφτεί- παραμένει ασυναρμολόγητο εδώ και τέσσερις μήνες στο εργοτάξιο του σιδηροδρομικού σταθμού. Μάλιστα οι ιθύνοντες κάλυψαν με ειδικό… μουσαμά τα τμήματα του υπερσύγχρονου μηχανήματος, προκειμένου να το προστατέψουν από τα στοιχεία της φύσης.

Ο δεύτερος μετροπόντικας -που έφτασε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Παρασκευή με καθυστέρηση δυόμισι μηνών- θα έχει ενδεχομένως την ίδια… τύχη της αναμονής, καθώς η συναρμολόγηση και των δύο μηχανημάτων αναβλήθηκε για τις αρχές του καλοκαιριού.
Η διάνοιξη των σηράγγων μετατέθηκε χρονικά για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωνε τον Νοέμβριο του 2007 πως το υπόγειο ταξίδι του μετροπόντικα θα ξεκινούσε άμεσα. Δεδομένου ότι πάντα προκύπτουν απρόβλεπτοι παράγοντες, θεωρείται αβέβαιο αν τον προσεχή Σεπτέμβριο θα είναι εφικτή η εκκίνηση του μετροπόντικα.
Ο λόγος της καθυστέρησης είναι οι αρχαιολογικές εργασίες που γίνονται στο φρεάτιο υποδοχής που διανοίχτηκε στο εργοτάξιο του σιδηροδρομικού σταθμού. Εξαιτίας των εν λόγω εργασιών δεν μπορεί να γίνει η συναρμολόγηση των μηχανημάτων εντός του φρεατίου. Οι υπεύθυνοι της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, μετά το “πράσινο φως” που δόθηκε από το ΚΑΣ, αναμένουν τις αποφάσεις των αρχαιολόγων για το μέλλον των ευρημάτων.

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Την ίδια ώρα η καθυστέρηση που προκλήθηκε γεννά ανησυχίες στους ειδικούς επιστήμονες της πόλης, καθώς μοιραία επιμηκύνει χρονικά και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη από τις εργασίες του μετρό.
Έτσι, εκτός από το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, που οξύνεται από την κατάληψη λωρίδων κυκλοφορίας της οδού Εγνατίας αλλά και των πεζοδρομίων για τις ανάγκες των εργοταξίων, την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται από τη λειτουργία των μηχανημάτων, την κίνηση φορτηγών και τη σκόνη που ανασηκώνεται, σοβαρές είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις στους επαγγελματίες του κέντρου. Ο τζίρος των καταστημάτων που βρίσκονται κοντά στα εργοτάξια έχει μειωθεί κατά 60% και έξι έμποροι έβαλαν λουκέτο λόγω της δυσκολίας πρόσβασης των πελατών τους.
Τα λειτουργικά προβλήματα της πόλης εξαιτίας των εργασιών του μετρό απασχολούν αυτή την περίοδο ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, η οποία διεξάγει σχετική μελέτη.
“Η ομάδα θα καταγράψει κυρίως τα προβλήματα που παρατηρούνται από την κατασκευή του μετρό”, αναφέρει ο μηχανικός κ. Βενέτης Μπούρας, πρόεδρος της επιτροπής έργων υποδομής ΤΕΕ/ΤΚΜ, προσθέτοντας πως “θα γίνει και εκτίμηση της προόδου των εργασιών μέχρι σήμερα σε σχέση με τα προβλήματα στη λειτουργία της πόλης, όπως είναι αυτά που σχετίζονται με το κυκλοφοριακό, με τα εμπορικά καταστήματα. Θεωρούμε ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις για κάποια προβλήματα. Η ομάδα εργασίας θα μας παραδώσει τη μελέτη σε τρεις μήνες και στη συνέχεια, πιθανόν σε ημερίδα, θα καταθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας”.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

Οι εργασίες για το μετρό επεκτείνονται αυτή την περίοδο ανατολικά στο σταθμό Ευκλείδη και στο σταθμό Φλέμινγκ.
Μέχρι τον Ιούνιο υπολογίζεται να γίνει η κατάληψη χώρων για τα υπόλοιπα εργοτάξια του μετρό, μέχρι το τέρμα της βασικής γραμμής στη Νέα Ελβετία. Τα εργοτάξια θα στηθούν στο σταθμό Αναλήψεως, στο σταθμό Πατρικίου και στο σταθμό Βούλγαρη. Στις αρχές του Σεπτέμβρη το έργο θα συνεχιστεί από το σταθμό Βούλγαρη προς τη Νέα Ελβετία, με ανοικτό όρυγμα, γεγονός που θα επιφέρει το κλείσιμο σε μεγάλο τμήμα των οδών Παπαδάκη και Μιχαήλ Ψελλού.

Tags:
No comments yet.