Με τους εργαζόμενους στο μετρό Θεσσαλονίκης συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας

Το Βήμα, 27.02.2013

«Το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης πρέπει να προχωρήσει με παράλληλη ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων. Αλλά για να προχωρήσει το έργο χρειάζεται σεβασμός στους ανθρώπους που δουλεύουν στο έργο» δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο του μετρό, στον σταθμό της οδού Βενιζέλου, όπου συναντήθηκε με εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό, οι οποίοι ξεκινούν από την Πέμπτη επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενημέρωσαν τον κ. Τσίπρα ότι η εταιρεία θα προβεί σε 400 απολύσεις, υποστηρίζοντας ότι, ενδεχομένως, να υποκρύπτεται σχέδιο επαναπρόσληψής τους, αργότερα, με κατώτερες αποδοχές.

Ο Αλ.Τσίπρας τόνισε ότι η εταιρεία ταυτίζεται με ανάλογες πρακτικές εργοδοτών για τη συμπίεση του εργασιακού κόστους «που ονομάζουν εσωτερική υποτίμηση» και «είναι απαίτηση της τρόικας εσωτερικού και της τρόικας εξωτερικού», ενώ πρόσθεσε πως «αν οδηγηθούμε σε αυτή την κατάσταση, είδατε τι έγινε λίγο πιο πάνω, στη γειτονική Βουλγαρία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ακόμη πως «θα ερευνήσουμε αν πρόκειται για διαδικασία, μεθοδευμένη, απολύσεων και προσλήψεων για τις ίδιες θέσεις, με τον μισθό τον εξευτελιστικό των πεντακοσίων ευρώ».

Ο Αλ.Τσίπρας στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο χώρο του εργοταξίου και στις αρχαιότητες που βρέθηκαν εκεί από το διευθυντή του έργου Γ. Κωνσταντινίδη.

«Το γεγονός ότι βρέθηκαν αρχαία αναβαθμίζει το έργο και τη σημασία του» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως στην Αθήνα, η ίδια εταιρεία, «σε άλλες εποχές βέβαια», όπως τόνισε, και δεν βγήκε έξω από τα χρονοδιαγράμματα και αναδείχθηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτό, κατέληξε, θα πρέπει να γίνει και στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό Θεσσαλονίκης προχωρούν από την Πέμπτη σε συνεχείς 24ωρες απεργίες, ως αντίδραση στην πρόθεση της αναδόχου κοινοπραξίας του έργου να προχωρήσει άμεσα (μετά την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας στον σταθμό Βενιζέλου) σε περίπου 400 προγραμματισμένες απολύσεις.

Share/Bookmark
Leave a Comment