Με χρηματοδοτικές προτάσεις στις "αποσκευές" της η ΕΤΕπ στη Θεσσαλονίκη

Jun 7th, 2009
Μακεδονία, 07.07.09

Της Μαρίας Μαθιοπούλου

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παρουσία του κ. Σακελλάρη στην πόλη, η οποία θα μεταφραστεί σε σειρά επαφών με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και της επιχειρηματικής κοινότητας. Σε συνέντευξή του στη “ΜτΚ”, ο έλληνας αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ σημειώνει πως στόχος των επαφών θα είναι να τεθούν επί τάπητος τρόποι με τους οποίους μπορούν να χρηματοδοτηθούν υποδομές αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η ΕΤΕπ θα καταθέσει την ιδέα της για μια ευρύτερη συνεργασία με τους δήμους της περιοχής, ενδεχομένως μέσω της διαμεσολάβησης της ΚΕΔΚΕ, στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτικού πλάνου που θα χρηματοδοτεί επενδυτικά προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ποσοστό έως 50% του κόστους κάθε έργου. Σκοπός θα είναι η λιγότερο αποσπασματική αντιμετώπιση των επενδυτικών αναγκών των δημοτικών αρχών.

Στη “φαρέτρα” της ΕΤΕπ κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της θα βρεθεί επίσης το κοινοτικό χρηματοδοτικό εργαλείο “Jessica”, που προβλέπει την ανάπλαση αστικών περιοχών και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Στη συνέντευξή του στη “ΜτΚ”, ο κ. Σακελλάρης σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως η ΕΤΕπ δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί για την πορεία των εργασιών στο μετρό Θεσσαλονίκης, τονίζει πως από την πλευρά της τράπεζας δεν υπάρχει πρόθεση ακύρωσης της χρηματοδοτικής σύμβασης του έργου της υποθαλάσσιας αρτηρίας, ενώ κάνει γνωστό πως πέραν του δανείου των 50 εκατ. ευρώ για την 6η προβλήτα της ΟΛΘ ΑΕ, εξετάζεται το ενδεχόμενο και πρόσθετης χρηματοδότησης, εφόσον υπάρξουν αυξημένες επενδυτικές ανάγκες.

………………………………………………………………………

Θεσσαλονίκη: Ο ρόλος της ΕΤΕπ στην υποθαλάσσια, τον ΟΛΘ και το μετρό

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η υπόθεση της υποθαλάσσιας αρτηρίας στη Θεσσαλονίκη; Εξετάζετε το ενδεχόμενο ακύρωσης της χρηματοδοτικής σύμβασης που έχετε υπογράψει εξαιτίας των καθυστερήσεων;

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, ο παραχωρησιούχος έχει υπογράψει δανειοδοτικές συμβάσεις με τράπεζες (συμπεριλαμβανομένης και της ΕΤΕπ, της οποίας το δάνειο είναι ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση του έργου από τον Οκτώβριο του 2006. Η καθυστέρηση υλοποίησης οφείλεται σε διαφαινόμενες τεχνικές αλλαγές που ενδεχομένως χρειάζονται, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης κατεδάφισης ορισμένων κτιρίων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Η απόφαση για την εξέλιξη της υλοποίησης του έργου είναι θέμα πρωτίστως της αναθέτουσας αρχής (ΥΠΕΧΩΔΕ), η οποία και αναμένεται. Πάντως, από την πλευρά μας δεν υπάρχει πρόθεση ακύρωσης της χρηματοδοτικής σύμβασης.

………………………………………………………………………

Πόσα χρήματα έχουν εκταμιευθεί μέχρι στιγμής από την ΕΤΕπ για το μετρό Θεσσαλονίκης; Πιστεύετε ότι το έργο θα αποκλίνει του αρχικού χρονοδιαγράμματος;

Για το μετρό της Θεσσαλονίκης έχουμε υπογράψει συμβάσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις γίνονται με βάση την πρόοδο των εργασιών, η ολοκλήρωση των οποίων σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε μέχρι στιγμής εξελίσσεται σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε για την πορεία του έργου.

Tags:
No comments yet.