"Μπαλάκι" οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο Μετρό

Apr 27th, 2010
capital.gr, 27.04.2010
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Μπορεί η επέκταση του δικτύου του Μετρό να παραμένει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, όμως έξι μήνες μετά την εκλογή της δεν έχει παραδοθεί κανένας νέος σταθμός από τους συνολικά εννέα (Χαϊδάρι, Περιστέρι, Ανθούπολη, Χολαργός, Αγία Παρασκευή, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό) που τελούν υπό κατασκευή τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στο Capital.gr, μία από τις βασικότερες αιτίες για τον “εκτροχιασμό” του χρονοδιαγράμματος του Μετρό είναι η καθυστέρηση παράδοσης του απαραίτητου εξοπλισμού από την Siemens. Πρόκειται για συστήματα σηματοδότησης, διαχείρισης και ελέγχου της κυκλοφορίας των συρμών του Μετρό, των οποίων, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η παράδοση έχει αργήσει να ολοκληρωθεί.

Αντίστοιχα προβλήματα φέρεται ότι υπάρχουν και στην προμήθεια συστημάτων σήμανσης στους οδικούς άξονες, ενώ, κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν ότι η σχέση της Siemens με το ελληνικό δημόσιο βρίσκεται στη σκιά του πρόσφατου σκανδάλου.

Από την πλευρά τους, όμως, στελέχη της θυγατρικής του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα επισημαίνουν στο Capital.gr ότι οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί με την Αττικό Μετρό εκτελούνται κανονικά και τα συστήματα σηματοδότησης και διαχείρισης παραδίδονται χωρίς καμία χρονοτριβή. “Η Siemens τηρεί τις δεσμεύσεις της”, τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Πράσινη ανάπτυξη δίχως αντίκρυσμα

Το ζήτημα πάντως είναι ότι η επέκταση λειτουργίας του πράσινου μέσου μεταφοράς έχει καθυστερήσει δραματικά, τη στιγμή που θα έπρεπε να αποτελέσει πρώτιστη κυβερνητική προτεραιότητα, δεδομένου ότι εξυπηρετεί καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επέκταση του προς Ελληνικό θα αλλάξει τα κυκλοφοριακά δεδομένα πέντε δήμων, του Αγίου Δημητρίου, της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης, του Αλίμου και του Ελληνικού, ενώ θα εξυπηρετεί ημερησίως περίπου 80 χιλιάδες επιβάτες και θα μειώσει τις μετακινήσεις με Ι.Χ. κατά περίπου 50 χιλιάδες.

Παράλληλα, οι σταθμοί Αγία Παρασκευή και Χολαργός (μαζί με τον εν λειτουργία σταθμό “Νομισματοκοπείο”) εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούν καθημερινά 60.000 επιβάτες, μειώνοντας τον χρόνο μετακίνησης από την Αγία Παρασκευή στο Σύνταγμα σε 12 λεπτά από 45 που απαιτούνται σήμερα σε ώρα αιχμής.

Αντίστοιχα, οι σταθμοί Περιστέρι και Ανθούπολη (και ο “Άγιος Αντώνιος”) προβλέπεται ότι θα χρησιμοποιούνται καθημερινά από 75 χιλιάδες άτομα.

Καθυστερήσεις δίχως τέλος και στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Σε… χαλαρούς ρυθμούς εκτελούνται και οι εργασίες κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά και της μεγάλης καθυστέρησης των απαραίτητων απαλλοτριώσεων που έχουν φέρει σε αδιέξοδο την τοπική εμπορική κίνηση.

Στα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το έργο, που προβλέπεται ότι θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την κυκλοφοριακή συμφόρηση της πόλης, προστέθηκε πρόσφατα και η προσφυγή του Μητροπολίτη Άνθιμου στο ΣτΕ με στόχο την ακύρωση της απαλλοτρίωσης 900 τ.μ.

Η έκταση ανήκει στο Παπάφειο Ίδρυμα, του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Άνθιμος, ενώ εάν η γνωμοδότηση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου είναι θετική, τότε η υλοποίηση του συγκεκριμένου σταθμού θα πρέπει να καταργηθεί.

Tags:
No comments yet.