Νέα εμπλοκή του μετρό στο σταθμό «Παπάφη»

Apr 7th, 2011
Αγγελιοφόρος, 07.04.2011
Της Ντόνιας Κανιτσάκη
Νέα προβλήματα στην κατασκευή του σταθμού του μετρό «Παπάφη». Μετά τη διοίκηση του Παπαφείου, η «Αττικό Μετρό ΑΕ» θα πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμη ένα εμπόδιο, καθώς οι απόφοιτοι του ιδρύματος προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης τόσο για την απαλλοτρίωση 907,16 τ.μ. από τον αύλειο χώρο του ιδρύματος, όσο και για την κοπή δέντρων από την αυλή του Παπαφείου!

Την προηγούμενη Πέμπτη, έπειτα από συνάντηση που είχαν η διοίκηση της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον πρόεδρο του Παπαφείου, μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, υπήρξε αισιοδοξία ότι το θέμα της κατασκευής του σταθμού του μετρό οδεύει προς επίλυση. Κι αυτό καθώς διαφάνηκε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η διοίκηση του ορφανοτροφείου θα άρει τις προσφυγές της από το ΣτΕ, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να εκδικαστούν στις 2 Μαΐου.

«Είμαστε αντίθετοι…»

Ωστόσο, οι απόφοιτοι του ορφανοτροφείου δεν έχουν πει ακόμη την… τελευταία τους λέξη. «Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μπορεί να συμφωνεί για την κατασκευή του σταθμού και να αίρει τις αιτήσεις ακύρωσης. Για μας όμως δεν αλλάζει τίποτα. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε παραχώρηση, έστω και ενός μέτρου του Παπαφείου», δηλώνει ο εκπρόσωπος των αποφοίτων του ιδρύματος στην υπόθεση του μετρό, Αναστάσιος Ζώτος. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι απόφοιτοι ζητούν να δημιουργηθεί σταθμός μετρό στην περιοχή, αλλά όχι εντός του Παπαφείου. «Προτείνουμε την κατασκευή του σταθμού εξήντα μέτρα ανατολικότερα, στη συμβολή της Κ. Καραμανλή με την Κατσιμίδη», καταλήγει ο κ. Ζώτος.

Οπως εξηγεί ο δικηγόρος των αποφοίτων, Βασίλης Φραντζής, ταυτόχρονα με τις αιτήσεις ακύρωσης θα κατατεθεί και αίτηση αναστολής, ώστε μέχρι τη συζήτηση της υπόθεσης να μην μπορεί να μπει η «Αττικό Μετρό ΑΕ» στο χώρο του ιδρύματος και να κόψει τα δέντρα, προκειμένου να εκτελέσει εργασίες. «Οι απόφοιτοι δεν εναντιώνονται στο μετρό, αφού υπάρχει δυνατότητα να κατασκευαστεί σταθμός λίγα μέτρα παρακάτω, κάτι το οποίο έχει επισημανθεί από παλιά. Αυτό που ζητούν είναι να μη θιγεί το ορφανοτροφείο. Εξάλλου, τα κληροδοτήματα προστατεύονται από το Σύνταγμα», υπογραμμίζει ο κ. Φραντζής.

Η «Αττικό Μετρό»

«Δεν ξέρω αν οι απόφοιτοι έχουν έννομο συμφέρον στην όλη υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι νομικό. Προσωπικά, ενδιαφέρομαι να ξέρω ότι ο πρόεδρος του ιδρύματος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, θέλει και στηρίζει το μετρό. Από εκεί και πέρα, ο οποιοσδήποτε άλλος είναι δευτερεύουσας ή και τριτεύουσας σημασίας», αναφέρει ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστος Τσίτουρας.

«Το μετρό δεν είναι… μονόπολη, για να μετακινεί κάποιος τους σταθμούς του όπως τον βολεύει. Αν ο σταθμός στο Παπάφειο μπλοκαριστεί, τότε οι κάτοικοι της Τούμπας θα μείνουν χωρίς μετρό. Αλλά και το Παπάφειο δεν πρόκειται να πάρει χρήματα από την απαλλοτρίωση και έτσι θα καταρρεύσει, αφού δεν θα μπορέσει να συντηρηθεί. Και αναρωτιέμαι πώς θα νιώθουν οι απόφοιτοι του ιδρύματος βλέποντάς το να καταρρέει; Διότι με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δύσκολα θα βρεθούν χρήματα για τη συντήρησή του, υπογραμμίζει το μέλος του δ.σ. της «Αττικό Μετρό ΑΕ», αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο Ανθιμος

«Θέλουμε να κατασκευαστεί σταθμός μετρό στο Παπάφειο και η προσπάθεια φαίνεται ότι θα ευοδωθεί. Ομως δεν θα επιτρέψουμε να αδικηθεί το ίδρυμα, που αυτήν τη στιγμή έχει τεράστιες υποχρεώσεις και δαπάνες», δηλώνει στον «Α» ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το θέμα θα είχε λυθεί προ καιρού. Ωστόσο, «απόφαση της πρώην υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, με βάση την οποία τα περιουσιακά στοιχεία των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που ενισχύονται από το κράτος ανήκουν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου δημιούργησε εμπλοκή. Κι αυτό καθώς την αποζημίωση από την απαλλοτρίωση τμήματος του αύλειου χώρου του Παπαφείου θα έπρεπε να την εισπράξει η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης. Οπως καταλαβαίνετε, ήμουν υποχρεωμένος και νομικά, αλλά και ηθικά, να υπερασπιστώ τα δικαιώματα του ιδρύματος», καταλήγει ο μητροπολίτης.

Σχολιάζοντας ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος δηλώσεις του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, με τις οποίες στρέφεται εναντίον του μητροπολίτη για το θέμα του μετρό, αλλά και για τη στάση που κράτησε με τους μετανάστες απεργούς πείνας, δηλώνει: «Με εξέπληξαν οι απόψεις και οι εκφράσεις του προέδρου του ΕΚΘ, διότι αγνοεί παντελώς την υπόθεση του Παπαφείου και προσπαθεί αναιτίως και ανεπιτυχώς να προσβάλει το μητροπολίτη. Το γεγονός ότι έχω βάλει την υπογραφή μου για να γίνει ο σταθμός του μετρό στο Παπάφειο εξουδετερώνει όλα όσα λέει. Οσο για τους μετανάστες απεργούς πείνας που είχαν καταφύγει στο ΕΚΘ, δεν μας έγινε καμία ενημέρωση από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το οποίο έδειξε ότι δε χρειάζεται την Εκκλησία».

Tags:
No comments yet.