«Νέκρωσε» το μετρό

Oct 24th, 2012

Αγγελιοφόρος, 24.10.2012

«Νέκρωσε» το μετρό της Θεσσαλονίκης, αφού το Σωματείο των Εργαζομένων ξεκίνησε από χτες 24ωρες, επαναλαμβανόμενες απεργίες. Σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συνέλευση στο εργοτάξιο του μετρό στην Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν καθώς οι σχεδόν 600 εργαζόμενοι στην κατασκευή του μετρό αντιδρούν σε περίπου 30 επαναπροσλήψεις εργατοτεχνιτών που έγιναν την περασμένη Παρασκευή και τη Δευτέρα, με βάση τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μικτά (ο οποίος καθορίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο κατ' επιταγήν της τρόικας), αντί για την κλαδική σύμβαση των οικοδόμων.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη μεθοδολογία των επαναπροσλήψεων και κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση. «Είναι ανεπίτρεπτο να παράγουμε με συναδέλφους το ίδιο έργο και να αμειβόμαστε διαφορετικά», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου, Χάρης Κυπριανίδης.

Ο ίδιος τονίζει ότι ζητούμενο είναι να μην εφαρμοστούν αυτές οι συμβάσεις και να γίνουν προσλήψεις με βάση την κλαδική σύμβαση των οικοδόμων, η οποία ισχύει για όλους όσοι εργάζονται στην κατασκευή του μετρό.

Σημειωτέον ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις έχουν… ημερομηνία λήξης, αφού οι εργατοτεχνίτες καλούνται να εργαστούν μόνο για ένα μήνα, ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες στο σταθμό Δημοκρατίας.

 

Το ΕΚΘ

Στο μεταξύ, η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μετρό της πόλης και εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στον απαράδεκτο τρόπο επαναπρόσληψης των 30 εργατοτεχνιτών. Μάλιστα, κάνει λόγο για «εργαζόμενους δύο ταχυτήτων» και «επιλεκτικό διαχωρισμό των εργαζομένων σε ένα τεράστιο και βαρυσήμαντο έργο, όπως είναι το μετρό της Θεσσαλονίκης», ο οποίος «καταπατά βασικές παραγράφους του Συντάγματος και δημιουργεί ανισότητες, καθώς μια εταιρία αμείβει με διαφορετικό τρόπο εργαζόμενους με το ίδιο αντικείμενο».

No comments yet.