Ξαναπιάνουν δουλειά οι μετροπόντικες

Μακεδονία, 11.05.2010
Του Φώτη Κουτσαμπάρη

 Στις αρχές του επόμενου μήνα θα ξαναπιάσουν δουλειά οι δύο μετροπόντικες για την κατασκευή του μετρό, οι οποίοι είναι καθηλωμένοι εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες στο ανοικτό φρεάτιο του ΑΠΘ.

Η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε χθες με τον νέο πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε. Χρήστο Τσίτουρα στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Ο υφυπουργός δήλωσε ακόμη ότι ο σταθμός στο Παπάφειο θα κατασκευαστεί, καθώς υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της αντιπαράθεσης που δημιουργήθηκε με τη διοίκηση του ιδρύματος και την προσφυγή του μητροπολίτη και προέδρου του Παπαφείου  Άνθιμου στο ΣτΕ. “Δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες, γιατί δυστυχώς κατέληξε να είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα, ενώ δεν υπήρχε καν πρόβλημα πριν από τρία χρόνια, όταν υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ με τη διοίκηση του Παπαφείου”, υπογράμμισε ο κ. Μαγκριώτης.

Επέκταση ανατολικά και δυτικά
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η δημοπράτηση για την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά, καθώς υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση. “Η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημοπράτηση της πρώτης φάσης για καθαρά προεκλογικούς λόγους. Δεν υπήρχε μελετητική ωριμότητα και διασφαλισμένη χρηματοδότηση”, είπε ο κ. Μαγκριώτης.
Παράλληλα, αρχίζουν οι μελέτες για την επέκταση των γραμμών του μετρό δυτικά και πρώτα κάτω από την οδό Λαγκαδά προς την Ευκαρπία και τα νοσοκομεία της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης. Στόχος του υπουργείου είναι να δημοπρατηθεί αυτή η γραμμή στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου. Επίσης, δόθηκε εντολή να σχεδιαστεί μια νέα γραμμή στα δυτικά, η οποία θα συνεχίζει από τον σιδηροδρομικό σταθμό προς Ξηροκρήνη, Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Εύοσμο, Κορδελιό, για να καταλήξει, σε συνδυασμό με τον προαστιακό, στη βιομηχανική περιοχή και στα ΤΕΙ της Σίνδου.
Ο κ. Μαγκριώτης επανέλαβε ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η βασική γραμμή του μετρό στις αρχές του 2014, τονίζοντας ότι “ο χρόνος που έχει χαθεί είναι πολύς, είναι περίπου πάνω από δυόμισι χρόνια, αλλά με τις προσπάθειες που θα γίνουν θα κερδίσουμε ένα μεγάλο μέρος του χαμένου χρόνου”.
Αναφερόμενος στα προβλήματα πληρωμών που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι στην κοινοπραξία του μετρό, ο υφυπουργός είπε ότι λύθηκαν με άμεση παρέμβαση του κ. Τσίτουρα, υπογραμμίζοντας ότι “οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται στην ώρα τους, γιατί δουλεύουν και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Πρέπει να ενισχύσουμε και να διασφαλίσουμε τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, γιατί όλοι μαζί πρέπει να πετύχουμε αυτό το στόχο”.
Στη Μετρό Θεσσαλονίκης Α.Ε., θυγατρική της Αττικό Μετρό, διευθυντής τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, στη θέση του Ευάγγελου Γαλούση, με αναπληρωτές τους Γιάννη Καρακίτσιο και Θόδωρο Μπαντή. 

    * Τι ανέφερε ο κ. Μαγκριώτης
      
    * Μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η δημοπράτηση για την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά, καθώς υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση
    * Αρχίζουν οι μελέτες για την επέκταση των γραμμών του μετρό δυτικά και πρώτα κάτω από την οδό Λαγκαδά προς την Ευκαρπία και τα νοσοκομεία της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης
    * Δόθηκε εντολή να σχεδιαστεί μια νέα γραμμή στα δυτικά, η οποία θα συνεχίζει από τον σιδηροδρομικό σταθμό προς Ξηροκρήνη, Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Εύοσμο, Κορδελιό, για να καταλήξει, σε συνδυασμό με τον προαστιακό, στη βιομηχανική περιοχή και στα ΤΕΙ της Σίνδου

Share/Bookmark
Leave a Comment