«Ξεκολλάει» η επέκταση μετρό προς τη Μίκρα

May 13th, 2013

Καθημερινή, 10.05.2013

Του Γιωργου Λιαλιου

Την έγκριση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για την επέκταση του μετρό στη Θεσσαλονίκη και την ανάθεση του έργου στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ αποφάσισε την Πρωτομαγιά η Αττικό Μετρό Α.Ε. Επόμενο βήμα είναι η αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η παρουσίασή της στη Βουλή, με στόχο να υπογραφεί μέσα στο καλοκαίρι. Το βασικότερο ζήτημα βέβαια παραμένει η τύχη της κύριας γραμμής και για τον λόγο αυτό η ηγεσία της Αττικό Μετρό βρέθηκε προ ημερών στις Βρυξέλλες, για να ενημερώσει τις κοινοτικές αρχές για τις εξελίξεις.

Την 1η Μαΐου, ύστερα από μια μακρά διαγωνιστική διαδικασία (που ξεκίνησε αισίως… το 2009), το διοικητικό συμβούλιο της Αττικό Μετρό αποφάσισε να κατακυρώσει τον διαγωνισμό για την κατασκευή της επέκτασης του μετρό της Θεσσαλονίκης προς τη Μίκρα (5 χλμ. με 5 σταθμούς). Οπως ορίζεται στην απόφαση, ο προϋπολογισμός του έργου είναι 311.950.000 ευρώ, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για απρόβλεπτα, αναθεώρηση, απολογιστικά και ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το χρονικό της απόφασης, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού κατατέθηκαν τρεις αντιρρήσεις, τρεις προδικαστικές προσφυγές, δύο αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και μία καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που -όπως ήταν επόμενο- καθυστέρησαν αρκετά τον διαγωνισμό.

Η καθυστέρηση στην ανάθεση της επέκτασης, πάντως, δεν δημιουργεί ιδιαίτερα ζητήματα, όταν το πρόβλημα είναι η ολοκλήρωση της κύριας γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της εταιρείας επισκέφθηκαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Πάσχα για να ενημερώσουν τις υπηρεσίες για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το έργο. Οπως εκτιμά η εταιρεία, η Ε.Ε. δεν θα ζητήσει την επιστροφή της χρηματοδότησης αν δει ουσιαστική πρόοδο το επόμενο διάστημα. Η εταιρεία, πάντως, αναμένει να αποσαφηνιστεί και η στάση των τραπεζών απέναντι στο έργο, μετά τη μεταβίβαση, στα τέλη Απριλίου, του 80% της ΑΕΓΕΚ στην ΑΚΤΩΡ. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης αναμένεται να γίνει έως τα τέλη Μαΐου.

No comments yet.