Ξεσκονίζουν τα οικονομικά του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ελευθεροτυπία, 20.03.09

Του Σ.Αποστολάκη

Εξονυχιστικός οικονομικός έλεγχος ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ύστερα από εντολή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά. Ηδη κατασπαταλήθηκαν τα 13 από τα 15 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για όλο το ανασκαφικό έργο, ενώ μέχρι σήμερα οι ανασκαφές ολοκληρώθηκαν μόνο σε δύο από τους 13 συνολικά σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης, λένε οι εργαζόμενοι. Βλέπουν κίνδυνο αλλαγής των συμβάσεων εργασίας και δηλώνουν ότι δεν θα δεχτούν να πληρώσουν οι ίδιοι την κατασπατάληση των πόρων.

«Να φοβούνται οι κλέφτες και άνθρωποι που αμείβονταν με περισσότερα χρήματα από όσα δικαιούνταν», απάντησε στους εργάτες, σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο νέος διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Γαλούσης, ο οποίος διενεργεί τον έλεγχο και αναμένεται να συντάξει πλήρη έκθεση, την οποία θα παραδώσει στον Γ. Σουφλιά. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναμένεται στη Θεσσαλονίκη, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, για να ενημερωθεί από κοντά για την κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά στοιχεία του έργου.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πρόθεση της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» να προχωρήσει σε αλλαγή της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου που υπέγραψαν με την Κοινοπραξία Μετρό Θεσσαλονίκης σε σύμβαση έργου, τεμαχίζοντας το συνολικό έργο του «Μετρό» σε γεωγραφικά τμήματα, ώστε η αποπεράτωση των εργασιών σε κάθε επιμέρους τμήμα να δικαιολογεί απόλυση των εργαζομένων, χωρίς να συνεχίζουν τη δουλειά τους σε άλλα τμήματα του έργου, αν και θα υπάρχει ανάγκη και αριθμού εργαζομένων και συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

«Η “Αττικό Μετρό” έχει πρόθεση να εφαρμόσει την εκ περιτροπής εργασία με μείωση μισθών και απολύσεις», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ρέβας. Τονίζει ότι οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν τον καταλογισμό ευθυνών για την κατασπατάληση των πόρων του έργου, αλλά θα εναντιωθούν σε οποιαδήποτε αρνητική για τους εργαζομένους εξέλιξη μελετούν η «Αττικό Μετρό» και η Κοινοπραξία «Μετρό Θεσσαλονίκης», γιατί «δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τα όποια παιχνίδια παίζονται μεταξύ τους», κατέληξε.

Από την «Αττικό Μετρό» επισημαίνεται ότι το ποσό που έχει προεγκριθεί για ολόκληρο το ανασκαφικό έργο είναι όντως 15 εκατ. ευρώ, αλλά η διαχείρισή του γίνεται από την κοινοπραξία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Οσον αφορά τις απολύσεις, τονίζεται ότι το έργο είναι χωρισμένο σε εργολαβίες και όταν μια εργολαβία ολοκληρωθεί, ολοκληρώνεται και η σύμβαση με τον εργολάβο.

Share/Bookmark
Leave a Comment